Elfogadta Putyin meghívását Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elfogadta az orosz meghívást, hogy májusban vegyen részt Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
A hírügynökség megjegyzése szerint "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság meg akarja erősíteni viszonyát diplomáciai és gazdasági téren Oroszországgal, miközben továbbra is hűvösek maradnak politikai kapcsolatai Kínával".

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tavaly december 19-én a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kreml meghívót küldött Kim Dzsong Unnak. Három nappal később Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója arról számolt be újságíróknak, hogy olyan jelzések érkeztek hozzájuk, amelyek szerint az észak-koreai vezető Moszkvába szándékozik utazni a győzelem napi rendezvényekre. Tájékoztatása szerint Kim Dzsong Unon kívül az eseményre meghívták a náci Németország elleni koalíció országait, valamint sok más állam vezetőjét.

Oroszország idén május 9-én ünnepli a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. Tíz éve, a 60. évfordulós ünnepségen részt vettek többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kína és Németország vezetői. Kim Dzsong Un még nem járt külföldi látogatáson azóta, hogy 2011-ben országa élére került.

Elkötelezetten az atom mellett

Észak-Korea ismét elkötelezte magát atomprogramja mellett - számolt be róla kedden a Rodong Szinmun észak-koreai központi pártlap. A lap azután tette közzé a phenjani állásfoglalást, hogy az Egyesült Államok elutasította Észak-Korea javaslatát az idei dél-koreai és amerikai közös hadgyakorlat leállításáról.

"Bármilyen legyen is a nemzetközi helyzet és a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolat, (Phenjan) ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a hadsereg az első" - írta a phenjani újság.

Az elszigetelt, kommunista vezetésű Észak-Korea évek óta atomfegyvereket fejleszt annak ellenére, hogy az ENSZ és nyugati országok a gazdaságát súlyosan megterhelő szankciókat vezettek be ellene.

A múlt pénteken Phenjan azt ajánlotta Washingtonnak, hogy időlegesen leállítja az atomkísérleteket, amennyiben az Egyesült Államok és Dél-Korea idén felhagy a katonai gyakorlatozással a térségben. Az amerikai kormányzat "burkolt fenyegetésnek" minősítve azonnal elutasította a javaslatot.

A bezárkózó kommunista ország eddig három atomkísérletet hajtott végre, a legutóbbit 2013. február 12-én, emiatt az ENSZ újabb kényszerintézkedéseket léptetett életbe Észak-Korea ellen.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan rendre hevesen tiltakozott. Washington, Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban.

Az 1950-53-as koreai háborút fegyverszüneti megállapodás zárta le, Észak- és Dél-Korea azóta sem kötött békeszerződést, hivatalosan máig hadban áll egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.