Elfogadhatatlannak tartják a családi pótlék uniós reformötletét

Több román kormányzati tisztségviselő bírálta a hét végén Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kezdeményezését, aki a külföldieknek juttatott szociális szolgáltatások – például a családi pótlék – uniós szintű reformját sürgette.

Kurz a Kronen Zeitung múlt vasárnapi számában rámutatott: Ausztria 2013-ban már több mint 200 millió eurónyi családi pótlékot küldött más EU-tagállamokba, mivel a családfenntartók valamelyike Ausztriában dolgozott. Az osztrák külügyminiszter azzal példálózott, hogy országa két 10 év alatti gyerek esetén 300 eurós családi pótlékot juttat egy román vendégmunkás családjának, miközben szerinte az ilyen típusú román kormányzati hozzájárulás ennek mindössze egytizedét teszi ki.

A szóban forgó interjúról csak pénteken számolt be az egyik román hírügynökség, ezután egymást érték a román hivatalosságok tiltakozásai. Codrin Scutaru munkaügyi államtitkár szerint Románia nem fogadhatja el, hogy polgárai másodrendűeknek számítsanak az EU más államaiban. Megjegyezte: az Ausztriában dolgozó románok többsége szakmunkás vagy értelmiségi, aki jelentős hozzájárulást is fizet az osztrák szociális rendszernek.

A román külügyminisztérium szombaton közleményben szögezte le: az EU-n belüli mozgási szabadságnál nem lehet hátrányos megkülönböztetést alkalmazni. A bukaresti külügyi kommüniké szerint Kurz vádaskodása egy osztrák belpolitikai vita áldozataivá teszi a legálisan ott dolgozó románokat, akiknek a kiemelését Bukarest azért is méltánytalannak tartja, mert az Ausztriából külföldre juttatott családi pótlékok sorában Románia csak az ötödik helyen áll Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia után.

Vasárnap Rovana Plumb román munkaügyi miniszter is megszólalt az ügyben, jogilag helytelennek, politikailag elfogadhatatlannak nevezve azt a felvetést, hogy az uniós államok a származási ország szerint megkülönböztetett módon állapítsák meg a vendégmunkásoknak járó szociális juttatásokat.

Philip Hammond brit külügyminiszter bécsi látogatása alkalmával korábban Kurz azt mondta, hogy Ausztria támogatja Nagy-Britanniának a szociális védelemmel való visszaélések megelőzését célzó uniós szintű reformelképzeléseit. „A lakhely megválasztásának szabadsága nem jelentheti azt, hogy az emberek a legjobb szociális rendszert választhatják az Európai Unióban” – idézte Kurzot a román Agerpres hírügynökség a német dpa-ra hivatkozva. Az osztrák külügyminiszter hozzátette: Ausztriában a minimális szociális segély nagyobb, mint a romániai átlagbér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.