Életveszélyben van az offshore-botrány szivárogtatója

Egyre kínosabb helyzetbe hozzák és magyarázkodásra kényszerítik a Panama-iratok David Cameront.
A brit kormányfő egy tévéinterjúban bevallotta, hogy korábbi állításával ellentétben mégis voltak adóparadicsomi befektetései. Mégpedig abba a pénzügyi alapba invesztált, amelyet 2010-ben elhunyt édesapja, Ian Cameron telepített Skóciából Panamába. A közép-amerikai országban a postafiókcég alapítását és működtetését az a Mossack Fonseca ügyvédi iroda intézte, amelynek ügyleteiről múlt hét végén kezdett leleplező cikkeket közölni a müncheni Süddeustche Zeitung vezette nemzetközi oknyomozó újságírócsoport.

Cameron elmondása szerint feleségével még 1997-ben 12 500 fontot tett be a Blairmore elnevezésű alapba, amiből 2010 januárjában – pár hónappal azelőtt, hogy az Egyesült Királyság kormányfője lett – 31 500 fontot vett ki. A nyereség után jövedelemadót fizetett – hangoztatta a tory pártelnök, akinek beismerését a londoni sajtó megkésettnek minősítette.

Közben a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője, Wolfgang Krach megerősítette, hogy a lap minden erejével meg fogja védeni informátorát, aki állítólag életveszélyben van. Krach ugyanakkor elutasította, hogy bármilyen dokumentumot átadjanak a német nyomozó hatóságoknak, azzal ugyanis lényegében kiszolgáltatnák forrásukat.

Argentínában egy ellenzéki képviselő büntetőfeljelentést tett Mauricio Macri államfő ellen, aki szintén szerepel a Mossack Fonseca ügyfelei között. Az ügyészség nyomozást is indított Macrival szemben, mégpedig annak gyanújával, hogy a tavaly december óta hatalmon lévő politikus szándékosan hagyott ki jövedelmeket az adóbevallásából. Macri a hiányt azzal magyarázta, hogy ugyan ő töltötte be az offshore cég igazgatói posztját, de nem volt tulajdoni része az adóoptimalizálásra alapított vállalkozásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.