Életrajzzal reklámozzák magukat a tálibok

Megnyerő stílusú, közvetlen ember, „különleges” humora van, de szerényen él. Még bankszámlája sincs – derül ki abból az életrajzból, amelyet az Afganisztánt 2001-ig uraló tálibok  szombaton adtak ki az első számú vezérükről, Omar molláról.

Az életrajz Omar molla hatalomra kerülésének a 19. évfordulóján jelent meg. Fő érdeme, hogy fellebbenti a fátylat a vezér életének rejtélyeiről amelyekről az Afganisztán-szakértők is évek óta vitatkoznak.

Így arról, hogy Omar molla a pastu Hotak törzsbeli Tomzi klánhoz tartozik. 1960-ban született a Kandahár tartománybeli Sah-i-Himmatban, ötéves volt, amikor az apja meghalt, utána pedig a család Uruzgán tartományba vándorolt, és a szovjet háború kitörése után, három évvel, 1983-ban hagyta el a vallási iskolát hogy felvegye a harcot a Vörös Hadsereg behatoló egységei ellen. Abban az anarchiában, amelyet a kilencvenes évek elején a hadurak közötti villongások hoztak Afganisztánra, Omar molla egyre inkább radikalizálódott. 1994-ben lett az iszlamista szélsőségesek vezére, akikkel két évvel később sikerült elfoglalnia Kabult is. A szovjet háború alatt négyszer is súlyosan megsérült. Az egyik ilyen incidensben elveszítette a jobb szemét.

Omar molla 2001 szeptembere, a NATO inváziója óta nem tűnt fel a nyilvánosság előtt, aminek a fő oka az lehet, hogy az Egyesült Államok tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére az al-Kaida vezérének, a 2011-ben Pakisztánban likvidált Oszama bin Ladennek a befogadásáért.

Hogy az ötezer szavas írást a tálibok miért most, a vezérük hatalomra kerülésének a 19.évfordulójára időzítve adták ki, az nem egészen világos, de a megfigyelők szerint aligha tetszik nekik a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam térnyerése Afganisztánban, szóval az életrajz valószínűleg afféle reklám, amellyel a fiatal iszlamista szélsőségeseket akarják magukhoz csábítani.

A fentieken túl az életrajzból egyébként az is kiderül, hogy Omar molla kerüli a fényűzést, soha nem veszíti el a hidegvérét és nem is érezteti, hogy a környezetében felette állna bárkinek. A kedvenc fegyvere az eredetileg szovjet gyártmányú emblematikus kézi páncéltörő gránátvető, az RPG-7 – máig a kategóriájának a legtöbbet használt típusa.

Az már nem az életrajzban van, csak rebesgetik Omar molláról, hogy a közvetlensége ellenére a tálibok vezére nem szívesen áll szóba idegenekkel, és a hallgatagsága ilyenkor eléggé félelmetes tud lenni, tekintettel arra, hogy egy kétméteres, hórihorgas, félszemű alakról van szó.

Omar molláról azt gyanítják, hogy valahol az afganisztáni-pakisztáni határvidélen élhet. Ennek kapcsán az életrajz csak annyit árul el, hogy a tálibok vezére tisztában van a napi történésekkel, és folyamatos kapcsolatban áll az övéivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.