Életfogytot kérnek a bangladesi tragédia felelőseire

Életfogytiglani börtönt követelnek a dakkai tömegkatasztrófa felelőseire a kormány számára elkészített jelentés összeállítói. Az áprilisi gyáromlásnak 1130 halálos áldozata volt, és 2437 ember megsérült – áll a jelentésben.

Megállapították, hogy az összedőlt nyolcemeletes épületet rossz minőségű anyagokból építették fel, arra alkalmatlan területen. A telek korábban víz alatt állt, s szeméttel töltötték fel.

A 400 oldalas jelentésben leírják, hogy a háztulajdonost és a ruhagyárak üzemeltetőit a szakértők figyelmeztették az épület életveszélyes állapotára, ám ők mégis munkára kényszerítették az alkalmazottakat. A háztulajdonos és több társa előzetes letartóztatásban van.

A katasztrófa arra kényszerítette a bangladesi kormányt, hogy felülvizsgáltassa a 20 milliárd dollár forgalmú ruhaiparban uralkodó állapotokat, a munkafeltételeket és a béreket. Több nagy nyugati divatcég és áruházlánc felülvizsgálta bangladesi megrendeléseit, s emberibb körülményeket követel az éhbérért dolgozó munkások számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.