Életfogytiglant kérnek a volt izraeli vezérkarra

Gabi Askenazi volt vezérkari főnököt, valamint a haditengerészet, a légierő és a katonai hírszerzés vezetőjét távollétükben Törökországban állítják törvény elé a Mavi Marmara hajó elleni 2010-es támadásért, amelyben kilenc török állampolgár halt meg.

Izrael érthetően kizárt mindennemű együttműködést az ügyben, de Törökországban ettől függetlenül vasárnap hivatalosan is vádat emeltek a zsidó állam négy magas rangú volt katonai vezetője ellen a Gázai övezetbe igyekvő palesztinbarát segélyhajó, a Mavi Marmara elleni 2010-es támadásért. A vádlottak padján Gabi Askenazi volt vezérkari főnök, Eliezer Marom, a haditengerészet, Avisaj Lev, a légierő és Amosz Jadlin, a katonai hírszerzés egykori főnöke ül; a távollétükben megvádolt izraeli tisztek mindegyikére kilenc életfogytiglant kérnek a török ügyészek.

Az inkább szimbolikus per nyomán Askenaziék ellen Ankara valószínűleg elfogatóparancsot ad ki, de hogy ennek lesz-e valami foganatja azon kívül, hogy a négy tiszt nem utazhat Törökországba, az minimum kétséges. A Mavi Marmara elleni támadást egy ENSZ-vizsgálóbizottság is jogszerűnek találta, kimondva, hogy az izraeli kommandó „kemény, szervezett és erőszakos ellenállással találkozott” a hajóra lépve – igaz, erre a válasz izraeli részről „indokolatlan és túlzó” volt a jelentés szerint.

A Mavi Marmarát 2010. május 31-én, nemzetközi vizeken tartóztatta fel az izraeli kommandó: az egy segélyflottilla tagjaként palesztinbarát aktivistákkal utazó hajó az azóta is blokád alatt lévő Gázai övezet felé tartott, amikor a kommandósok a fedélzetre léptek. A flottillából egyedüliként ezen a hajón támadtak rá az izraeli egységre: a tűzharcban kilenc török állampolgár vesztette életét, mélypontra süllyesztve a korábban hagyományosan jó török–izraeli viszonyt. Askenazi egy izraeli vizsgálóbizottság előtt azt vallotta, a flottilla feltartóztatása és a kommandósakció nem sértett nemzetközi jogot, de a hírszerzési jelentések nem voltak „tökéletesek”, és hajszálon múlott, hogy nem fajult el még inkább a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.