Életfogytiglant kapott az etióp blogger


Tizennégy év börtönre ítéltek két etióp újságírót, Amerikában élő honfitársukra, Elias Kifle bloggerre, az EthiopeanReview.com főszerkesztőjére pedig távollétében életfogytiglant szabott ki a bíróság Addisz-Abebában. A vád szerint az újságírók terrorista csoportokkal működtek együtt, és pénzmosással segítették az etiópiai szeparatistákat és a szomszédos Eritrea fegyvereseit. A kelet-afrikai országban a 2009-ben elfogadott terroristaellenes törvény alapján tíz újságírót, és másfél száz ellenzéki politikust zártak börtönbe – közölték a Reutersszel jogvédő szervezetek. Az Újságíróvédő Bizottság szerint a törvényt a kormány arra használja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, azzal vádolva az ellenzékieket, hogy Eritrea támogatását élvezik. Csütörtökön két ellenzéki politikust is 17, illetve 19 év börtönre ítéltek.
Decemberben két svéd újságíró kapott 11 évet, illegális határátlépésért és az Eritreával kapcsolatban álló felkelők támogatásáért. (A Vörös-tenger partján fekvő ország több évtizedes harc után 1993-ban vált ki Etiópiából, amellyel 1998–2000 között is véres háborút vívott.)
Januárban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa vesztette életét Etiópiában, amikor fegyveresek támadták meg többnemzetiségű turistacsoportjukat az ország északkeleti részén, útban az Ale Arte vulkán felé. A kormány szerint az akciót Eritreából támogatott fegyveresek követték el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.