Életfogytiglant kapott a volt tajvani elnök

Korrupció vádjával életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy tajpeji bíróság pénteken Csen Suj-pien volt tajvani elnököt és feleségét.

A vád szerint a házaspár 3,2 millió dollár értékű pénzösszeggel károsította meg a közvagyont, legkevesebb 9 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy ingatlanvásárlási tranzakcióban, és további 2,7 millió dollárt cserébe azért, mert hozzásegített egy vállalkozót egy állami megbízás elnyeréséhez.

Életfogytiglant kapott a volt tajvani elnök
Former Taiwan President Chen Shui-bian shows his handcuffed hands to the media while being sent from the prosecutors' office to the Taipei District Court November 11, 2008. Chen, an anti-China firebrand known for advocating Taiwan's independence from Beijing, was in custody on Tuesday after being questioned for most of the day about a money-laundering case. REUTERS/Stringer (TAIWAN). TAIWAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TAIWAN.

A vád szerint az exelnök ily módon szerzett vagyonának egy részét svájci bankszámlákra menekítette. A börtönbüntetésen felül a bíróság 6 millió dollár pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a volt államfőt, feleségét pedig 9 millió dollárra.

Az 58 éves Csen Suj-pien, aki 2000 és 2008 között töltötte be a legmagasabb közjogi méltóság tisztét Tajvanon, közel három éve keveredett korrupció gyanújába. Feleségén kívül vádat emeltek fia és menye, valamint több más rokona és volt tisztségviselője ellen is. Fia két és fél év börtönbüntetést kapott.

Az exelnök tavaly december óta vizsgálati fogságban van, az ítélethirdetésen nem vett részt, de a bíróság épülete előtt több száz híve tüntetett, azt hangoztatva, hogy Csen ártatlan. A volt államfő tagadta a vádakat, és azt állította, hogy a jelenlegi elnök, Ma Jing-zsou kormánya üldözi őt radikális Kína-ellenessége miatt. Ma visszautasítja ezt.

Nyolcévnyi ellenzéki státus után a szárazföldi Kínával szorosabb gazdasági kapcsolatokat és párbeszédet szorgalmazó Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltje nyerte meg márciusban a tajvani elnökválasztást. Egyebek közt éppen azért történhetett váltás az ország élén, mert a Csen elleni korrupciós vádak beárnyékolták személyét és függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártot (DPP).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.