Életfogytiglant kapott a meleg herceg

Szaúd Abdulaziz bin Nasszer al-Szaúd – Abdalláh király egyik unokája – februárban, londoni szállodájukban súlyosan bántalmazta, majd megfojtotta inasát, aki a vád szerint közeledését próbálta elhárítani.

A londoni Old Bailey bíróságon bűnösnek mondta ki az esküdtszék, szerdán pedig a bíró életfogytiglani, de legalább húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szaúdi királyi család egyik prominens tagját szolgája meggyilkolása miatt. Szaud bin Abdulaziz bin Nasir al-Szaud herceg, Abdullah király unokája fényűző nevelést kapott hazájában, de menekülni vágyott a rijádi vallási, kulturális és társadalmi korlátozások elől. Így került megszámlálhatatlan arab, távol-keleti és orosz oligarchához hasonlóan Londonba.

A West Enden, a Marylebone Road-i Landmark szállodában telepedett le a szaúdi monarchia által eredetileg engedélyezett három hónapra. A szálloda személyzete által nőies és puha külsejűnek leírt herceg szolgája, Bandula Abdulaziz társaságában érkezett a brit fővárosba. A pár elválaszthatatlan volt egymástól, tanúvallomások szerint a délután közepéig aludtak, majd kivettek egy összeget a hotel széfjében biztonságba helyezett 30 ezer dollárból, a nap hátralévő részét luxus-éttermekben és bárokban töltve. Aki látta őket, nem kételkedett a 34 éves herceg és 32 éves szolgája kapcsolatának természetében. A szaúdi arisztokrata több, erotikus masszázsért és egyéb szolgáltatásokért óránként akár 200 fontot is felszámító férfi szexipari dolgozót is meghívott lakosztályába.

A nincstelen árva Bandula Abdulaziz látszólag arany életet élt a herceg szolgálatában, de súlyos árat fizetett ezért. A szadista Szaúd herceg rendszeresen fizikailag bántalmazza a megfélemlített férfit. Az arisztokrata balszerencséjére biztonsági kamerák két alkalommal is megörökítették, amint halála előtt néhány héttel a szálloda liftjében, majd néhány órával a tragédia előtt egy olasz étterem előtt agyba-főbe verte kísérőjét. Brit nyomozók feltételezése szerint a szállodai szoba magányában ismételt, szisztematikus testi erőszakra kerülhetett sor. A szolga kihűlt, súlyos zúzódásokat szenvedett holttestét Valentin-napon találták meg egy órával azután, hogy a herceg riasztotta a rendőrséget. A súlyos zúzódásokat egy korábbi rablótámadással magyarázta. A nemzetközi sajtót lebilincselte, hogy az áldozat arcát nyilvánvaló harapások csúfították el, míg vérét kimutatták a herceg alsónadrágján.

A világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb királyi családjának tagja mindent bevetett, hogy diplomáciai mentességre hivatkozva kibújjon a büntetőeljárás alól. Védői a londoni külügyminisztérium állásfoglalása mögé bújva próbálták elkerülni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a szaftos részletek. Hazájában homoszexualitásáért halál várna rá.

Ha megéli kiszabadulása után várhatóan politikai menedékjogot kér majd az Egyesült Királyságban. A herceg ugyan diplomata útlevéllel érkezett Nagy-Britanniába, de playboy turistaként viselkedett, így a kért védettséget, vagy a második legjobb megoldásnak vélt egymillió fontos váltságdíjat és házi őrizetet semmi nem indokolta. Brit hatóságok egyaránt tartanak attól, hogy a két ország között gazdasági-politikai együttműködés megsínyli a történteket, illetve Szaúd herceg ellen muzulmán fundamentalisták merényletet kísérelnek meg az elvileg szigorúan őrzött Belmarsh börtönben, ahol korábban a Nagy Vonatrabló, Ronnie Biggs is raboskodott.

Szaúd Abdulaziz bin Nasszer al-Szaúd (fehérben) a hotel kameráján
Saud Abdulaziz bin Nasser al Saud (in white) is seen with his servant Bandar Abdulaziz in an elevator in London's Landmark hotel on January 22, 2010, on closed circuit television footage which was shown during a murder trial in London on October 5, 2010. A Saudi prince was found guilty on Tuesday of murdering his servant in their room at a luxury London hotel in a ferocious beating that prosecutors said had a sexual element. The prince, Saud Abdulaziz bin Nasser al Saud, 34, was convicted at the Old Bailey of murdering Bandar Abdulaziz, 32. REUTERS/Metropolitan Police/handout (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW ROYALS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.