Életfogytiglant kapott a kínai csempészkirály

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Kína egyik legkeresettebb bűnözőjét, Lai Changxinget. A csempészkirályként elhíresült férfi kiadatását tavaly csak úgy hagyta jóvá Kanada, hogy Kína ígéretet tett, nem végzik ki Lait.

Lai 1991-ben látott hozzá hálózatának kiépítéséhez, 1999-ig cigarettát, autókat, finomított olajat, vegyszereket, étolajat, textíliákat és egyéb árucikkeket csempészett csaknem 27,400 milliárd jüan (ezermilliárd forint) értékben, s elmulasztotta 14 milliárd jüan (522 milliárd forint) vám megfizetését. Az ügyletek lebonyolításához Lainak kormányzati embereket is meg kellett vesztegetnie. Összesen 64 tisztviselőnek fizettek ki több mint 39 millió jüant (1,4 milliárd forint). Állítólag a kínai politikai és gazdasági elit tagjaiig vezetnek a szálak. Az ügyhöz kapcsolódó eljárások nyomán több mint 300 ember ellen indítottak eljárást, köztük vámhivatali, rendőrségi és kormányzati tisztségviselők ellen.

Lai működési területe Xiamen városa volt. 1994-ben itt alapította meg a Yuanhua csoportot is, amely a térségben komoly befolyásra tett szert. Lai luxuskörülmények között élt, és nagyon feltűnő életmódot folytatott, például egy golyóálló Mercedes Benzzel furikázta magát. Házában pedig alkohollal és prostituáltakkal várta a hatóság embereit.

A hatóságok már az 1990-es években megkezdték a nyomozást, de a férfi 1999-ben turistavízummal Kanadába távozott, és ott menedéket kért. A férfi Kanadában arra hivatkozott, hogy politikai üldözött, de a politikai menekült státust nem kapta meg. Ottawában a szövetségi bíróság végül 2011 júliusában jóváhagyta Lai kiadatását, illetve hazatoloncolását, de csak azzal a feltétellel, hogy Kína nem végzi ki.

A bíróság a csempészettel és vesztegetéssel vádolt 53 éves Lait életfogytiglani börtönre ítélte, élete végéig megfosztotta politikai jogaitól, valamint teljes vagyonának, illegális jövedelmének elkobzásáról döntött.

Kanada leghosszabb kiadatási ügye volt Lai Changxingé
Chinese fugitive Lai Changxing leaves a news conference in Vancouver, British Columbia April 5, 2007. A Canadian judge gave Lai Changxing, one of China's most wanted fugitives, another chance on Thursday to fight deportation from Canada to face charges of running a smuggling empire. REUTERS/Lyle Stafford (CANADA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.