Életfogytiglant kaptak az argentin aggastyánok

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek két nyugalmazott katonatisztet Argentínában, miután bizonyosságot nyert, hogy megöltek egy katolikus püspököt a hetvenes években.

Pénteken évtizedek óta húzódó ügyre derült fény, miután a bíróság megállapította, hogy a 87 éves Luciano Menendez – aki már így is életfogytiglani börtönbüntetését tölti a katonai junta idején végzett tevékenysége miatt –, és a szintén aggastyán Luis Estrella ölették meg Enrique Angelelli katolikus püspököt 1976-ban, írja a the Guardian.

Az országot 1976 és 1983 között irányító katonai junta vezetői korábban állították, hogy a püspök egy autóbalesetben halt meg, ám már évtizedek óta sejteni lehetett, hogy nem egészen így lelte halálát. Az autóban ugyanis Angelellin kívül ott ült a segédje, Esteban Pinto is, aki túlélte a szerencsétlenséget, és állította, hogy az autót leszorították az útról. Később az ő vallomása alapján nyitották meg ismét az ügyet. 

A per során felsorakoztatott bizonyítékok között található két olyan levél is, amelyet Ferenc pápa küldött a Vatikánból. Az argentin születésű pápa birtokában két fontos bizonyíték, az elhunyt püspök által írott levelek voltak, amelyekben a katonai junta ámokfutására panaszkodott.

A diktatúra idején számos papnak és apácának „veszett nyoma", sokakat megkínoztak és meggyilkoltak. Emberi jogi szervezetek szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg vagy tüntettek el a junta rémuralma idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.