Életfogytiglanra ítélték Kína volt biztonsági cárját

Életfogytiglani börtönre és vagyonelkobzásra ítélte a Tiencsin város népi bírósága Csou Jung-kangot (Zhou Yongkang) kenőpénzek elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért és államtitkok nyilvánosságra hozataláért – jelentette szűkszavú közleményében a Xinhua állami hírügynökség csütörtökön.

Csou Jung-kang az eddigi volt legmagasabb rangú vezető, akit elítéltek a kínai állampárt korrupcióellenes kampánya keretében, amelyet a 2012 végén megválasztott pártfőtitkár, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kezdeményezett.

Csou a 2012 őszén rendezett kongresszusig a kommunista párt legszűkebb nyolcfős csúcsvezetésének (a Kinai KP PB állandó bizottságának) volt a tagja, a belbiztonságot és az igazságszolgáltatást felügyelte. A nyugati sajtó rendre biztonsági cárként emlegette, s úgy értesültek pekingi tudósítók, hogy gyakorlatilag 2013 vége óta házi őrizetben tartották. A hivatalos kínai média tavaly júliusban közölte, hogy vizsgálat indult ellene, majd idén áprilisban számoltak be arról, hogy hivatalosan is megvádolták korrupcióért, hatalommal való visszaélésért és államtitkok kiteregetéséért. Május 22-én ült össze a bíróság Tiencsinben, s az államtitkok miatt zárt tárgyalást tartottak, amelyen Csou elismerte bűnösségét, és közölte, hogy nem kíván fellebbezni a megszületendő ítélet ellen.

Élete végéig ülni fog
Élete végéig ülni fog
Jason Lee / Reuters

Vele együtt bukott le – pontosabban indult vizsgálat – az utóbbi két évben több tucat egykori munkatársa ellen. Csou a kulturális forradalom idején technikusként az egyik olajfúrásnál dolgozott, majd karrierje gyorsan emelkedett, 1996 és 1998 között a kínai olajipar vezető állami cégének, a CNPC-nek volt a főnöke, utána egy ideig a természeti erőforrások minisztere is lett. Volt Szecsuan tartomány vezetője is, mielőtt a belbiztonsági ügyek felelősévé nevezték ki.

A letartóztatottak között van a CNPC másik korábbi vezetője és több beosztottja is. A korrupciós vizsgálatok sorrendjében a legutóbbi a Sinopec, Kína legnagyobb kőolaj-finomító vállalata vezérigazgatója ellen indult. A Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi részlegének májusi közleménye szerint Vang Tian-pút (Wang Tianpu) súlyos fegyelemsértéssel gyanúsítják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.