Életfogytiglannál többet adnának a norvég tömeggyilkosnak

A 76 halálos áldozattal járó kettős merénylet után sokan azt szeretnék, ha Anders Behring Breivik a Norvégiában életfogytiglannak számító 21 év helyett halálra ítélnék, vagy valóban egész hátralévő életét rács mögött kellene töltenie. A férfit emberiség elleni bűntettel is megvádolhatják.

Aki Norvégiában bűncselekményt követ el, annak legfeljebb 21 évi börtönbüntetéssel kell számolnia - így rendelkezik a büntető-törvénykönyv. Ám a pénteki merényletek óta, amelyek legalább 76 ember életét oltották ki, sokan szigorítanák a büntetési tételeket, hogy a példátlan mészárlás elkövetője élete végéig rács mögé kerüljön.

Az utcákon és internetes fórumokon napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól; egyesek nyíltan követelik, hogy a 32 éves Anders Behring Breivikre szabjon ki halálbüntetést a bíróság. "Olyan sok ártatlan embert ölt meg, hogy csakugyan úgy vélem, nincs joga az élethez" - írta Mari Kaugerud a "Halálbüntetést Anders Behring Breivikre" nevű Facebook-csoport tagjaként. A csoporthoz pár nap alatt ezernyolcszázan csatlakoztak.

Nem minden Facebook-levelező helyezkedik ilyen kemény álláspontra: a norvégoknak csak csekély hányada híve a halálbüntetésnek. Ám sokakat irritál az a gondolat, hogy Breivik - akármilyen tartamú szabadságvesztésre ítélik is majd - egy idő után újból szabadlábra kerülhet. "Az ilyeneket soha többé nem szabadna normális emberek közé engedni - háborog Mustafa, egy iráni származású kioszktulajdonos. - Ha 21 évet kap, akkor 53 évesen jöhet majd ki a börtönből. Túl sok életet pusztított el ahhoz, hogy valaha is szabadon engedjék!"

A norvég büntető törvénykönyv szerint a maximális szabadságvesztés időtartama valóban 21 év, ráadásul számos lehetőség van a kiszabott büntetés mérséklésére. A skandináv ország börtönei korszerűek és kényelmesek. A pénteki brutális merényletektől eltekintve Norvégia bűnügyi mutatói és a visszaeső bűnözőkre vonatkozó adatai elmaradnak az európai átlagtól. A halálbüntetést a legtöbb bűncselekmény esetében már 1902-ben megszüntették, 1979-ben pedig végleg eltörölték. Az utolsó kivégzést 1948-ban hajtották végre.

Helen Arvesen diák is ellenzi a halálbüntetést, ám a 21 évi maximális börtön szerinte roppant kevés. Ha majd kiengedik Breiviket, annyi felháborodott ember fog vele farkasszemet nézni, hogy soha többé nem érezheti magát biztonságban - véli a lány. A rendőrség szerint a tettes kész élete hátralévő részét rács mögött tölteni.

Breivik erre már csak azért is felkészülhet, mert emberiség elleni bűntettel is megvádolhatják - idézte az Aftenposten című norvég lap kedden Christian Hatlo ügyészt.

A norvég büntető törvénykönyvbe 2008-ban bekerült bűncselekmény, amellyel eddig még senkit sem vádoltak meg az északi országban, harminc évig terjedő börtönnel sújtható. A tudósítás szerint az ügyész hangsúlyozta, hogy a szóban forgó 102-es paragrafus alkalmazása Breivik ügyében még csak egy eshetőség.

A rendőrség eddig a terrorcselekményekre vonatkozó 147-es cikk első két bekezdése alapján javasolt vádemelést, amely 21 évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Az első bekezdés a társadalom alapvető működésének súlyos destabilizálását tartalmazza, a második pedig a lakosságon belüli félelemkeltés szándékát. Sturla Henreiksboe rendőrségi szóvivő megjegyezte, hogy nem zárnak ki más vádpontokat sem. Végleges döntés még nem született - tette hozzá.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg „hivatalos gyanúsított”, ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelent. Bár elismerte tettét, vádemelésre csak a vizsgálat után kerülhet sor a norvég jogrend szerint.

Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról
Norwegian Anders Behring Breivik (L), the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courthouse in Oslo July 25, 2011. A judge ordered eight weeks detention on Monday for Breivik who has admitted a bombing and shooting massacre that killed about 90 people and who claimed in court to have two more groups of collaborators. Custody, in line with prosecutors' request, will allow them to investigate the case against Breivik, 32, an anti-Islamic zealot who has previously claimed sole responsibility for Friday's attacks. The custody can be extended. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten via Scanpix (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) MANDATORY CREDIT. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.