Életfogytiglanit kértek a bali robbantóra

A 2002-es bali merényletben több, mint kétszázan haltak meg, főleg külföldiek. A bomba egyik összeállítójára életfogytiglani börtönbüntetést kértek az ügyészek.

Az ügyészek életfogytiglani börtönt kértek a 2002-es, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő bali robbantás kulcsfigurájára. A 45 éves Umar Pateket terrorizmussal vádolják, főleg a bomba előállításánál segédkezett, az akcióban azonban már nem vett részt.

Pateket 2011 januárjában fogták el Abbottabadban, ugyanabban a pakisztáni faluban, ahol pár hónappal később Oszama bin Ladent is elkapták. A férfit kiadták Indonéziának, pere idén februárban kezdődött. Az ügyvédei megpróbálták meggyőzni a bíróságot, hogy Patek nem követett el olyan nagy bűnt, hiszen csak a bomba elkészítésében segített, működésbe hozásában már nem. A férfi azt vallotta, ugyan segített összeállítani a bombát, de – az ügyészek állításaival szemben – ezt a folyamatot sem ő tartotta a kezében, ráadásul kezdettől fogva ellenezte a támadást. A férfi törvény szerint akár halálbüntetést is kaphatna, az ügyészek azonban életfogytiglani börtönt kértek.

A tíz évvel ezelőtti robbantás kétszáz áldozata főleg külföldi turista volt, összesen huszonegy országból. A merénylők két kutai szórakozóhelyet támadtak meg, a robbantásért a Jemaah Islamiah fegyveres hálózatot tették felelőssé. Három elkövetőt 2008-ban már kivégeztek, másik kettőt pedig egy rajtaütésben öltek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.