Életfogytiglan a Times Square-i merénylőnek

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték kedden a májusi, manhattani robbantásos merényletkísérlet kitervelőjét. A 31 éves, pakisztáni születésű Faisal Shahzad az új típusú terrorizmus ijesztő példája az Egyesült Államokban.

A nemrég honosított, amerikai állampolgárrá lett fiatalember egyrészt nem a nyomor miatti elkeseredésében lett dzsihádistává - családja jómódú, apja almarsall Pakisztánban -, és a legkevésbé sem bánta meg, hogy választott hazájában, a Times Square-en akart megölni járókelőket.

- Felesküdtem, de nem vettem komolyan - mondta bírájának, amikor az állampolgársági fogadalomtétel szövegére emlékeztették. Kifejtette: A Korán felhatalmaz bennünket, hogy megvédjük magunkat, és én is ezt teszem. A világváros melletti Connecticut államban, visszahúzódó bevándorlóként élt Shahzad júniusban mind a tíz, ellene felhozott vádpontban bűnösnek vallotta magát. Ezek közül több is az életfogytiglani börtönbüntetést vonja maga után, az ítélkezési útmutató szerint a bíró mérlegelési lehetősége nélkül. - Bűnösnek akarom vallani magam, és még százszor így teszek. (Amíg az USA el nem hagyja a muzulmánok földjét), támadni fogjuk az Egyesült Államokat - mondta.

A fiatalember egy bombával megrakott Nissan szabadidőterepjárót parkolt le a világ egyik legismertebb terén, egy forgalmas szombat este. Átlagamerikaiak, köztük egy utcai árus ébeségének köszönhető, hogy észrevették. Shahzadot pár nappal később, New York JFK repülőterén vették őrizetbe, már a gépre szállva: az Egyesült Arab Emírségeken át szülőhazájába utazott volna. Annak a mobiltelefonnak a segítségével azonosították, amelyet a terepjáró megvételekor használt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.