Emberölés miatt ítélték el a koreai kompkapitányt

A koreai fellebbviteli bíróság kedden kimondta, hogy a tavaly áprilisban elsüllyedt Szevol kapitánya felelős a komp közel 300 utasának haláláért. Li Dzsun Szok elsőként hagyta el a süllyedő hajót, anélkül hogy bárkit megpróbált volna kimenteni.

A kerületi ügyészség tavaly novemberben kötelességmulasztás miatt 36 év börtönbüntetésre ítélte a dél-koreai komp kapitányát, felmentették azonban az emberölés vádja alól – emlékeztet a New York Times.

Az áldozatok hozzátartozóinak nem tetszett az akkori ítélet, ezért az ügy a fellebbviteli bíróságra került. Az ügyészség halálbüntetést kért a kapitányra, ám ezt a bíróság nem találta megalapozottnak.

A bírói testület kedden emberölésnek minősítette Li Dzsun Szok tettét, és életfogytiglani börtönbüntetésre súlyosbította az ítéletet. Indoklásukban azt mondták: a kapitány arra kérte az utasokat, hogy maradjanak a helyükön, miközben ő maga elsőként hagyta el a süllyedő hajót.

A Szevol 476 emberrel a fedélzetén április 16-án, Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el. A tragédiában 295-en, többségében középiskolások vesztették életüket. Kilenc ember holtteste a mai napig nem került elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.