Életfogytiglani börtön járhat a melegeknek Ugandában

Barack Obama amerikai elnök figyelmeztette ugandai kollégáját, hogy a két ország közötti kapcsolat „komplikálttá” válhat, ha aláírja a homoszexualitást minden eddiginél keményebben büntető törvényt.

„Ha életbe lép a törvény, az igencsak komplikálttá teheti a köztünk lévő igen nagyra becsült viszonyt” – idézi a brit the Guardian azt a közleményt, amelyet tegnap fogalmazott Barack Obama amerikai elnök, aki pályafutása során mindig is nyíltan kiállt a homoszexuálisok jogaiért. Az ugandai elnöknek érdemes lesz fontolóra venni Obama szavait, hiszen évi 400 millió dolláros segélycsomagjával az Egyesült Államok Uganda legnagyobb támogatója.

Uganda's President Yoweri Museveni arrives for an anniversary parade in Kasese town, 497km (309 miles) west of Uganda's capital Kampala, January 30, 2013. The parade marks 27 years since the National Resistance Army (NRA) took over power, following a
Uganda's President Yoweri Museveni arrives for an anniversary parade in Kasese town, 497km (309 miles) west of Uganda's capital Kampala, January 30, 2013. The parade marks 27 years since the National Resistance Army (NRA) took over power, following a five-year guerilla war. REUTERS/James Akena (UGANDA - Tags: ANNIVERSARY POLITICS

„Ha életbe lép a homoszexualitás elleni törvény, az nemcsak sérteni fogja, de komoly veszélybe is fogja sodorni az ugandai meleg közösség tagjait. Visszalépés lesz minden ugandai számára és rossz fényt fog vetni Uganda emberi jogok melletti elkötelezettségére.” – olvasható a hétvégét Dél-Kaliforniában töltő elnök közleményében, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll az alapvető szabadságjogok védelme mellett, és hiszi, hogy mindenki egyenlő.

A kelet-afrikai országban – még egy, a gyarmati időkből származó törvény alapján – eddig is bűncselekménynek számított a homoszexualitás, mondván „a természet törvényei ellen való”. Yoweri Museveni ugandai elnök azonban múlt héten bejelentette, hogy kész aláírni az eddigi helyzetet súlyosbító törvényt, amelynek értelmében életfogytiglani börtönbüntetés járna a „súlyos” homoszexualitásért.

A tervek szerint ebbe a kategóriába azok az esetek tartoznának, amelyben az egyik fél HIV vírussal fertőzött, ha kiskorúról vagy bármilyen fogyatékossággal élőről van szó, de ha két felnőtt rendszeres szexuális életet él és ezáltal „bűncselekményt” követ el, szintén életfogytiglani börtönnel fizethetnek. Börtönbe pedig már olyasmiért is kerülhet valaki, ha népszerűsíti a homoszexuális életmódot, ha nem jelenti a hatóságoknak, ha tudomása van melegekről, vagy ha két egynemű személy nyilvános helyen akárcsak megfogja egymás kezét.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy Museveni valóban aláírja-e a törvényt, amelyet decemberben már elfogadott a parlament. Az elnökre azóta nagy nyomás nehezedik: ugandai keresztény papok és a politikai élet tagjai szeretnék, ha minél előbb aláírná (mint mondják, így akarják megakadályozni a „nyugati homoszexuálisokat abban, hogy ugandai gyerekeket toborozzanak”), ugyanakkor a nemzetközi közvélemény és jogvédő csoportok mind hangosabban szólalnak fel ellene.

A the Guardian szerint még Susan Rice, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója is latba vetette befolyását: egy tegnapi Twitter-üzenet szerint szombat este hosszasan próbálta meggyőzni Musevenit, hogy álljon el szándékától, és ne írja alá a törvényt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.