Életfogytiglani az orosz rendőrnek, teljes átalakítás a belügyi szerveknél

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság azt a rendőrtisztet, aki egy áruházban lövöldözve két embert megölt, hetet megsebesített tavaly áprilisban. Gyenyisz Jevszjukov ámokfutása az orosz belügyi szervek súlyos hiányosságaira is rámutatott, amelyeket az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev a rendőrség gyökeres átalakításával kíván orvosolni.

A 32 éves őrnagy büntetőpere azonban nem adott választ arra, miért kezdett Jevszjukov a lövöldözésbe, amit szakértők szerint józanul és beszámítható állapotban hajtott végre azután, hogy családi körben egy étteremben megünnepelte születésnapját. A férfi az ünnepről taxival vitette magát az áruházhoz, amely előtt a sofőrt tisztázatlan körülmények között lelőtte, majd megtámadta a vásárlókat és megölt egy pénztárosnőt. Meglepő módon a Jevszjukovtól a helyszínen lefoglalt - egy csecsenföldi bűncselekmény kapcsán használt - fegyveren nem találták meg az őrnagy ujjlenyomatait sem, noha a bolt kameráinak felvételein jól látható, hogy Jevszjukov nem használt kesztyűt. Mindez arra utalt, hogy a gyors rendőri karriert befutó - körzeti rendőrkapitányi posztig emelkedő - férfi megmentésén a szerveken belül dolgoznak.

Az orosz sajtó szerint a per alatt sokáig magabiztosan viselkedő Jevszjukov - aki korábban kijelentette, hogy ha elkezd beszélni, számos főnöke is börtönbe kerül - valóban magas rangú támogatók révén jutott feltűnően fiatalon posztjára. Elképzelhető, hogy épp biztosnal látszó helyzete megingása vezetett a tragédiához: egy héttel az ámokfutás előtt ugyanis Jevszjukov felettese Viktor Agejev irodáját kutatta át a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az Izvesztyija lap információi szerint a nyomozás korrupcióval, védelmi pénzek behajtásával állt kapcsolatban, amelyekben Jevszjukov is érintett lehetett. Agejev nem sokkal később nyugdíjba vonult. (A rendőrtiszt tanúként jelent meg Jevszjukov perén, ahol a vádlottat remek szakemberként jellemezte, aki felmentést érdemel.)

Jevszjukov ügyének súlyát mutatja, hogy emiatt távoznia kellett posztjáról Moszkva 2001-ben kinevezett rendőrfőnökének, Vlagyimir Pronyinnak is. Ezután különösen nagy hangot kapott az orosz elnök belügyi szerveket érintő reformterve, amelynek fontosságát alátámasztották a hírekben ezután egyre gyakrabban szereplő, rendőrök által elkövetett bűncselekmények.

Csütörtökön Medvegyev menesztette a belügyminiszter mindkét helyettesét, valamint országosan további 16 magas beosztású rendőrtisztet. A tárcát vezető Rasid Nurgalijev azonban - aki Vlagyimir Putyin kormányfő szoros szövetségese - a posztján maradt. Kérdés azonban, meddig, hiszen a belügyminiszter kritikával kezelte a rendőrség átalakítását megcélzó, Medvegyev által decemberben aláírt elnöki ukázt. Ennek értelmében a belügyi szervek 1,4 milliós állományából csaknem 300 ezer embert is elküldhetnek a közeljövőben. Az elnök szerint a belügyminisztérium 20 ezer fős központi apparátusa is a felére csökkentendő, és szűkíteni kellene a minisztérium feladatkörét is.

Medvegyev a belügyminiszter helyettesei posztjára az elnöki apparátus két tagját nevezte ki. Ez arra utal, hogy az elnök ki kíván lépni elődje, az őt hatalomra segítő Putyin árnyékából. A most elmozdított magas rangú tisztek száma magasabb, mint amennyit Putyin a teljes elnöksége során leváltott. A kormányfő erős befolyásával működtetett "politikai tandem" üzemzavarát jelzi elemzők szerint, hogy Medvegyev nem kívánja megfogadni Putyin korábban elhangzott tanácsát, miszerint a belügyi szerveknél óvatosan kell bánni a leváltásokkal.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

Gyenyisz Jevszjukov orosz rendőrtiszt a moszkvai bíróságon 2009. decemberében
Former Russian police officer Major Denis Yevsyukov (R), is escorted before his trial in a Moscow court December 28, 2009. Yevsyukov killed two and injured seven on April 27, 2009 during a shooting spree in a Moscow supermarket after a family row at his birthday party, local media reported. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.