Életfogytiglan az al-Kaida szócsövének

Életfogytiglanra ítélte az Egyesült Államok egyik különleges esküdtszéke hétfőn Guantánamón az al-Kaida terrorszervezet propaganda-szakértőjének tartott Ali Hamza al-Bahlult. A 39 éves férfi szervezte be a 2001. szeptember 11. egyik híres merénylőjét is.

Életfogytiglanra ítélte az Egyesült Államok egyik különleges esküdtszéke hétfőn Guantánamón az al-Kaida terrorszervezet propaganda-szakértőjének tartott Ali Hamza al-Bahlult - közölte egy Pentagon-szóvivő. A kilenctagú esküdtszék Bahlult 35 vádpontban találta bűnösnek, köztük összeesküvésben, gyilkosságra és a terrorizmusnak nyújtott anyagi támogatásra aló felszólításban.

Az 39 éves jemeni férfi korábban fogadkozott: az al-Kaida soha nem szünteti be az Amerika elleni harcot. A szóvivő nem közölte, hogy az elítélt hol tölti le a büntetését.
Bahlul az első foglyok között érkezett Guantánamóra 2002-ben. Az ügyészek szerint a férfi a kihallgatáskor bevallotta, hogy propaganda videókat készített, amelyekben az Egyesült Államok elleni merényletekre buzdított, és ő érte el, hogy Mohamed Atta, a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások egyik öngyilkos merénylője hűségesküt tegyen az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek.

Ez volt a második per, amelyet a különleges esküdtszék előtt tartottak egy Guantánamón terrorizmus gyanújával fogva tartott rab ügyében. Augusztus elején az esküdtszék Szalím Ahmed Hamdant, Bin Laden egykori sofőrjét ítélte öt és fél évi börtönbüntetésre. Az esküdtszék eljárását  mind a védelem, mind emberijog-védő szervezek bírálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.