Életfogytiglan a repülőgép-robbantásokat tervező brit merénylőjelölteknek

Életfogytiglani börtönre ítélték hétfőn azt a három brit muszlim merénylőjelöltet, akik 2006-ban egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgép felrobbantására szőttek összeesküvést.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni. A három terroristajelöltnek - Abdulla Ahmed Alinak, Assad Sarwarnak és Tanvir Hussainnek - minimum 40, 36, illetve 32 évet kell rács mögött töltenie a hétfői ítélet alapján.

Ez az egyik legsúlyosabb jogerős büntetés az angol-walesi igazságszolgáltatás modern kori történetében.

A három elítélt a vád szerint - általuk toborzott más öngyilkos merénylőkkel együtt - a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét, a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló járatát akarta az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között két chicagói járat felrobbantása szerepelt.

A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.

A csoport az ügyészség szerint hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után gyártottak volna pokolgépet.

A BBC televízió a brit hadsereg tűzszerész szakértőivel elkészíttette a három fővádlott által tervezett robbanóeszközt, amelyet egy már használaton kívüli, földön álló repülőgépen működésbe hoztak. A detonáció a talajszinti, kiegyenlített légnyomás mellett is teljesen átütötte a gép falát, de szakértők szerint a túlnyomásos utaskabinban, repülési magasságon felrobbantott szerkezetek darabokra tépték volna a repülőgépeket.

Az ítéletet meghozó bíró hétfőn kijelentette: a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekéhez lehetett volna mérni az óceán felett tervezett repülőgéprobbantás-sorozat súlyosságát.

A per során a vádlottak végig tagadtak. Azt állították, hogy céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó "dokumentumfilmmel" akarták elérni, amely "egy kisebb robbantást" ábrázolt volna valamelyik repülőtéren.

A terv leleplezését a brit titkosszolgálat minden idők legnagyobb felgöngyölítő akciója előzte meg.

A bírósági eljárásnak még nincs vége: az ügyészek újabb pert próbálnak kieszközölni több más, bizonyíték hiányában korábban felmentett vádlott esetében.+++

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.