Életfogytiglan a londoni katonagyilkosoknak

Mártírok akartak lenni az iszlám fanatikusok. Egyikük soha nem szabadulhat, másikuk legkorábban 45 év múlva.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a londoni központi büntetőbíróság a tavaly májusi londoni katonagyilkosság két tettesét. A világszerte megdöbbenést keltő brutális bűncselekményt két nigériai származású brit muszlim fanatikus, a 29 éves Michael Adebolajo és a 22 éves Michael Adebowale követte el. Adebolajóra a bíró szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, tényleges életfogytiglani börtönt rótt ki. Adebowalénak minimum 45 évet kell rács mögött töltenie, vagyis legkorábban 67 éves korában kerülhet szóba feltételes szabadon bocsátása.

A 25 éves Lee Rigbyt - aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is - a támadók a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében, autójukkal a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták lefejezni, több száz járókelő szeme láttára. A két tettes lesben állt a laktanya mellett, mivel kifejezetten egy brit katonát akartak megölni. Lee Rigby, aki éppen visszatérőben volt körletébe, civil ruhát viselt ugyan, de katonai hátizsák volt nála, és a két gyilkos így tudta azonosítani katonaként. A gyilkosság után a helyszínen megvárták a nagy erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket. A kivonuló rendőrökre is rátámadtak, akik több lövéssel megsebesítették mindkettőjüket.

A bírósági tárgyaláson a vádlottak elmondták: mártíromságra törekedtek, azt remélték, hogy a rendőrök megölik őket. A merénylők még a rendőrség kiérkezése előtt arra biztatták a járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.