Életfogytiglan a glasgow-i reptér merénylőjének

Életfogytiglanra ítélték azt az orvost, aki a tavalyi glasgowi és londoni merényletkísérletek két elkövetője közül életben maradt. Egyik felmentett bűntársa Nagy-Britannia vezető agysebésze lehetett volna.

Tömeggyilkosság elkövetésérera szőtt összeesküvés miatt életfogytig tartó fegyházra ítélték a londoni belvárosi szórakozónegyed, illetve a glasgow-i repülőtér ellen tavaly megkísérelt merényletek kitervelőjét.

A nyugat-skóciai nagyváros nemzetközi repülőterén tavaly júliusban akart pokolgépes merényletet végrehajtani két orvos - egyikük iraki, másikuk indiai -, akik egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbáltak meg behajtani a légikikötő várócsarnokába.

A kocsi fennakadt a bejáraton, és azonnal lángba borult. Az indiai Kafil Ahmed meghalt, iraki társát, a 29 éves Bilal Talal Abdullát, – akinek legalább 32 évet kell rács mögött töltenie a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéig – sértetlenül fogták el.

A terepjáróban benzinből és háztartási propángázpalackokból összeállított pokolgép volt, ugyanolyan, amilyenekkel előző nap London zsúfolt belvárosi színházi és szórakozó negyedében, a Piccadilly közelében is megkíséreltek egy robbantássorozatot. A londoni pokolgépeket két Mercedesben helyezték el. Gyújtószerkezetük magva egy-egy mobiltelefon volt, amelyeket a merénylők többször is hívtak, de a szerkezet nem lépett működésbe.

A Mercedeseket ugyanaz a két merénylőjelölt hagyta a londoni helyszíneken, akik másnap az öngyilkos merénylettel próbálkoztak a glasgow-i repülőtéren. Amikor be akartak hajtani a terminál belterületére, a rendőrség már üldözte őket, mivel a Scotland Yard állítólag a londoni pokolgépekhez illesztett mobiltelefonok memóriájában megtalálta a nevüket.

A merényletkísérletek kapcsán összesen nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vettek őrizetbe. Mindegyikük a brit állami egészségügy (NHS) kórházaiban dolgozott orvosként vagy labortechnikusként.

Közülük Abdullán kívül még egyikük, Mohamed Asha ellen emeltek vádat, de végül felmentették, jóllehet korábban a merényletkísérletek értelmi szerzőjének tartották.

Asha szaúd-arábiai születésű palesztin, aki Jordániában nőtt fel, elit iskolákban tanult, és jordániai útlevéllel utazott. Az orvos az angliai Stoke-on-Trent kórházának „briliáns tehetségűként” számon tartott neurológusa volt; a per során meghallgatott tanúk szerint minden esélye megvolt arra, hogy Nagy-Britannia első számú agysebésze legyen.

A specialista, akit kiutasítanak az országból, tavaly felszólalt a Brit Idegsebészeti Társaság jubileumi 150. közgyűlésén Londonban, és a szakma képviselői korabeli lapbeszámolók szerint előadását „hangos ovációval ünnepelték”.

A most elítélt Abdulla elismerte a terhére rótt vádat. A per során elmondta: az iraki háborúban 15 hozzátartója vesztette életét vagy sérült meg, és ezt akarta megbosszulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.