Életfogytiglan a politikai foglyok gyilkosainak

Argentínában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek 15 egykori állami tisztségviselőt, akik elraboltak, megkínoztak és megöltek embereket a hetvenes és nyolcvanas években, amikor tüntetések zajlottak a katonai rezsim ellen.

Az ítélethirdetést kitörő tapssal, az elítéltek elvezetését „Gyilkosok!” felkiáltással kísérte a tárgyalóterem közönsége. Az elítéltek között rendőrök, katonák és civil tisztségviselők is vannak – írja a Euronews. A bíróságon megjelent Estela de Carloto emberi jogi aktivista is, akinek a lányát 1978-ban kivégezték, és annak újszülött fiát elvették.

A gyermek közben felnőtt, 36 éves férfiként jelent meg a bíróságon. Nagyanya és unokája csak genetikai tesztnek köszönhetően szerzett bizonyosságot rokonságukról. A katonai rezsim idején börtönben őriztek több mint 10 ezer politikai foglyot a hatóságok: értelmiségieket, munkás vezetőket, ellenzékieket, disszidenseket. A tiszta jogi eljárás nélkül fogva tartott személyek többségét a hatóság eltüntette.

A hatalom az ellenzékiektől kisgyermekek százait vette el, és neveltette olyan családokkal, akik a hatalmi berendezkedést támogatták. A megtalálásukért küzdő nagyanyák (Plaza del Mayo) genetikai adatbázist hoztak létre, a vizsgálatok segítségével több mint 110 unokát tudtak újraegyesíteni eredeti családjukkal

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.