Életfogytig tartó börtönre ítélték a volt vezérkari főnököt

Életfogytig tartó börtönre ítélték a volt vezérkari főnököt Törökországban az Ergenekon-perben. Rajta kívül több tucat vádlott – köztük sok ellenzéki képviselő - kapott hosszú börtönbüntetést a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés miatt.

Életfogytig tartó börtönre ítélték Ilker Basbug volt vezérkari főnököt a Recep Tayyip Erdogan vezette kormány megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával. Basbug, aki 2008 és 2010 között töltötte be posztját, végig tagadta az ellene felhozott vádakat.

A perben 275 vádlott felett hirdettek ítéletet, ellenük a vád többek között az volt, hogy részt vettek az Ergenekon illegális terrorista szervezetben, törvénytelenül birtokoltak fegyvereket, illetve fegyveres felkelést szítottak a kormány ellen. A perben 21 embert mentettek fel, Basbugon kívül hosszú raboskodás vár három ellenzéki parlamenti képviselőre is, akik 12-től 35 évig terjedő börtönt kaptak. A vádlottak között vannak katonatisztek, politikusok, újságírók, tudósok.

A vád 64 személyre kért életfogytiglant , közülük Basbugon kívül legalább további 12 személyt - például Sener Eruygur és Hürsit Tolon nyugalmazott tábornokokat, Tuncay Özkan újságírót és Dogu Perinceket, a parlamenten kívüli nacionalista Munkáspárt vezetőjét - ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A biztonsági erők könnygázzal próbálták meg elzavarni az öt éve tartó per ellen tiltakozókat, akik a tárgyalás helyszínén, a silivri börtönkomplexum körül gyülekeztek.

Erdogan tagadta, hogy bármilyen módon befolyásolta volna az igazságszolgáltatást, kritizálói szerint azonban ezzel a kirakatperrel próbálja kivonni a forgalomból ellenfeleit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.