Életét áldozta másokért a zuhanó szerb pilóta

Gyors katapultálás helyett Goran Szavics őrnagy inkább kivezette lakott területről a meghibásodott gépet.

Szavics még szerda délelőtt, a húszezres vajdasági város, Nova Pazova felett tartott a V-54 Lasta típusú géppel, amikor a gép vezérlése felmondta a szolgálatot. Bár a másodpilóta, Tomiszlav Becsagovics alezredes katapultált, Savic úgy döntött, nem hagyja a gépet az épületekre zuhanni, és sikerült két lakóház között ellavíroznia.

A Lasta végül egy ház és a szomszédban lévő magánvállalat közötti kertbe zuhant le, ám Szavicsnak az életébe került megakadályozni a minden valószínűség szerint több halálos áldozatot követelő tragédiát. Az őrnagyra alig kitapintható pulzussal, az ejtőernyője alatt találtak rá, és noha helikopterrel azonnal a belgrádi Katonai-orvostudományi Akadémiára (VMA) szállították, az életét már nem sikerült megmenteni. A 39 éves, kétgyermekes apa 15 évet szolgált pilótaként a szerb légierőnél.

Az időben katapultáló Becsagovics ehhez képest könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. A hatóságok a másodpilóta vallomása nyomán jelentették be, hogy a műszaki próbarepülést végző gépnek a vezérlése hibásodott meg.

A baleset miatt Alekszander Vucsics védelmi miniszter megszakította ciprusi látogatását, és visszatért Szerbiába. Mint mondta, egy ember élete minden tárgyalásnál fontosabb, ezért minden kétoldalú találkozóját lemondta.

Jugoszlávia felbomlása óta a Lasta (Fecske) az első saját fejlesztésű repülő Szerbiában. A szerb hadsereg eddig 15-öt rendelt a kétüléses kiképző-gyakorló gépből, amely először 2009 februárjában szállt fel próbarepülésre, és azóta több száz órán át volt a levegőben baleset nélkül. Ez utóbbit hangsúlyozzák legalábbis azok, akik igyekszenek cáfolni, hogy Szerbiában gyakori jelenség a repülőgép-baleset. Ahogy Alekszandar Radics katonai elemző hangsúlyozta, amíg az egykori Jugoszláviában évi 10-15 szerencsétlenség történt, Szerbiában most évente mindössze egy van. A gyártója, a Pancsován működő UTVA egyébként 20 Lastát Iraknak is eladott már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.