Életben maradtak az elzárt kínai bányászok

A mentőalakulatok felszínre hozták azt a negyvenöt bányászt, akik tegnap bányarobbanás miatt a föld alatt rekedtek Kelet-Kína egyik bányájában.

A kínai állami média adatai szerint a bányászok összesen 36 órát töltöttek lent. Nyolc társuk már korábban felszínre került, 14-en pedig röviddel a bányarobbanás után maguktól szabadultak ki. Nyolcan azonban meghaltak a robbanásban, mely nem sokkal egy, a régiót megrázó, 2,9-es erősségű földrengés után következett be.

A mentőcsapatok épp egy bányászt hoznak fel a csütörtök esti robbanás túlélői közül.
Rescuers carry a survivor out of the Qianqiu coal mine after a rock burst incident in Sanmenxia, Henan province November 4, 2011. Rescuers are lifting seven injured miners to the surface from a coal mine in central China's Henan province after a rock burst on Thursday killed four and trapped another 50, local rescue headquarters said on Friday, Xinhua News Agency reported. REUTERS/Carlf Zhang (CHINA - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

A most felszínre hozott bányászok egyébként annak köszönhetik életüket, hogy a robbanás helyszíne mellett, egy alagútba húzódtak, így nem omlott rájuk a törmelék. A CCTV szombaton olyan képeket mutatott, melyeken a felszínre hozott bányászoknak törölközővel kötötték be a szemét, nehogy elvakítsa őket a hirtelen napfény. 

Bár a bányászok megmenekülését országszerte ünneplik, a kínai bányák még mindig a legveszélyesebbek a világon. Hivatalos adatok szerint 2400 halálos áldozata volt a különböző bányakatasztrófáknak múlt évben, ami még mindig alacsonyabb, mint a 2002-es 7000 fős arány.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.