Életbe lépett a francia burkatilalom

A rendelkezést megszegő muzulmán hölgyek 150 eurós pénzbírságra számíthatnak. Az első törvénysértőt nem tartóztatták fel.

Hétfőn életbe lépett Franciaországban a teljes testet elfedő muzulmán női öltözet, a burka nyilvános viseletét tiltó törvény. Azokra, akik megszegik a jogszabályt, a bíróság akár 150 eurós (körülbelül 40 ezer forintos) büntetést is kiróhat, azokat pedig, akik burka viseletére kényszerítenek egy nőt, akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Franciaország az első olyan európai állam, amely él a törvényi tilalom lehetőségével az ügyben, annak ellenére, hogy a burkaviselés számos iszlám hívő számára a vallási kötelességek körébe tartozik.

A törvény értelmében ha a rendőrök az utcán kiszúrnak egy burkába öltözött nőt, a rendőrőrsre kell kísérniük, és csak ott szólíthatják fel arra, hogy vegye le a ruhadarabot, hogy megállapíthassák a személyazonosságát. Bár a pénzbírság összege inkább szimbolikus, puszta ténye gyökeres változást jelez az eddig vallási toleranciát hirdető európai politikában, hasonlóan ahhoz, ahogy Svájcban tavaly egy népszavazás nyomán betiltották a minaretek építését. Párizs hivatalos álláspontja szerint a burka sérti a társadalmi együttélés alapvető szabályait, viselőit pedig lealacsonyítja, ami összeférhetetlen az egyenjogúság eszméjével. A közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége a tiltás mellett van.

A törvény muzulmán ellenzői arra hivatkoznak, hogy az utca „az egyetemes szabadság” helyszíne, ahol mindenki szabadon hangot adhat vallási meggyőződésének. A burkatörvény nyomán kiszabott bírságok fedezésére egy francia muzulmán üzletember, Rachid Nekkaz külön pénzalapot is létrehozott. Az első törvénysértést egyébként a déli Avignonban követték el, ahol egy muzulmán nő előre bejelentett szándékának megfelelően hétfőn burkában ment az utcára. A rendőrség nem tartóztatta fel. „Ez nem provokáció. Csak az állampolgári jogaimmal akarok élni, és ha kérik a papírjaimat, igazolni is fogom magam” – mondta a hölgy, Kenza Drider magánakciójáról a BBC-nek.

Franciaországban a becslések szerint ötmillió muzulmán él, és mindössze körülbelül kétezer nő hordja nyilvános helyen a teljes testet eltakaró öltözetet.

 

A woman wearing a niqab walks at Trocadero square near the Eiffel Tower in Paris June 24, 2009. Nearly 60 legislators signed a proposal calling for a parliamentary commission to look into the spread of the burqa in France, a garment that they said am
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.