Ilyen az élet a világ legszörnyűbb fővárosában

Rakkát a közelmúltig Szíria egyik legliberálisabb városaként tartották számon, ám mióta az Iszlám Állam ide tette székhelyét, mindennaposak a kivégzések, a keresztrefeszítések és a kényszerházasságok. A világ legszörnyűbb fővárosában zajló kegyetlen mindennapokról szíriai aktivisták számoltak be a CNN-nek.

„Oda az életemnek... Nincs iskola, ahova járhatnék. Nincs jövőm, nincs semmim" – mesélte a CNN-nek nyugodt, beletörődött hangon Abu Ibrahim al-Rakkavi. Az álnéven nyilatkozó fiatal egy titkos helyi aktivista csoport tagja, aki előtt néhány hónapja még reményteli jövő állt, ám mindez szertefoszlott, miután az Iszlám Állam Rakkát tette meg az Irak és Szíria területén önkényesen kikiáltott kalifátus fővárosának.

Az IS „parádéval
Az IS „parádéval" ünnepelte Rakka tavaly nyári elfoglalását.
Reuters

A fiatal férfi a „Rakkát némán lemészárolják" nevű aktivista csoport tagja, és társaihoz hasonlóan nagy kockázatot vállalva juttat ki információkat a sajtónak a rakkai mindennapokról. Mint mondja, fontos, hogy a nemzetközi közösség többet tudjon a dzsihadisták rémuralmáról, ám ez cseppet sem veszélytelen, az IS állítólag már megkínozta és kivégezte egyik társukat. Azóta is vadásznak rájuk, de igyekeznek minél körültekintőbbek lenni, és megosztani a világgal, hogy miként vált Rakka Szíria egyik legliberálisabb városából valóságos börtönné.

Al-Rakkavi szerint mindennaposak a kivégzések, az elmúlt két hónapban legalább 40 embert gyilkoltak meg a legkülönbözőbb indokokkal: volt, akit gyilkossággal vagy homoszexualitással vádoltak, másokról azt tartották, hogy a – Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló – Szabad Szíriai Hadsereg tagjai.

Fiatal nők ki sem tehetik a lábukat Rakkából.
Fiatal nők ki sem tehetik a lábukat Rakkából.
Reuters

Rakkában a nők helyzete különösen nehéz, Al-Rakkavi szerint olyan, mintha börtönben élnének. A 45 év alattiak nem hagyhatják el a várost, ráadásul sok fiatalt kényszerítettek hozzá a bevonuló dzsihadistákhoz. Az aktivista csoport legalább 270 kislányról tud, akik kényszerházasságban élnek.

„Az IS harcosai szexuális ragadozók... néhányuknak két-három felesége van, de még így is gyakran keresnek maguknak rabszolgát a jazidi lányok között" 

Az aktivista szerint Rakkában az sem ritka, hogy a bíróság elé citált személyeket véradásra kényszerítik. „Ha az embernek bírósági ügye van, gyakran utasítják, hogy menjen kórházba és adjon vért. Addig nem hajlandóak segíteni, amíg papírt nem hoz róla az illető."

Al-Rakkavi mesélt a külföldről érkező dzsihadistákról is, akik királyként élnek az Iszlám Állam fővárosában. „Néhányuknak ez maga a mennyország, mert rengeteg pénzt kapnak, nekik adják a szép házakat és a jó autókat" – mesélte az aktivista, aki hozzátette, hogy akadnak, akik csalódnak. Ám közülük sokan nem mernek elmenni, mert a szóbeszéd úgy tartja, hogy végeznek a dezertőrökkel.

„Elveszik az útlevelüket, és ha valaki mégis szökni próbál, azonnal megölik. Rakkába nem nehéz eljutni, de menekülni már igen."  

A CNN nem tudta független forrásból megerősíteni Al-Rakkavi állításait, ám a Vice News riporterének tavaly sikerült bejutnia Rakkába, ahonnan hasonló szörnyűségekről számolt be. A kalifátusban eltöltött három hétről Medyan Dairieh díjnyertes dokumentumfilmet készített. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.