Éles frontok, nem a papok pártállama

Valódi változást jeleznek-e a múlt pénteki iráni választások eredményei – ezen töprengenek az elemzők világszerte, ahogy csepegnek az adatok. Az már bizonyos, hogy Hasszán Rohani elnök pozíciója megerősödött, könnyebb lesz megvalósítania nyitási politikáját.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a reformerek és Rohani hívei eddig 85 mandátumot szereztek, ehhez jön az úgynevezett mérsékeltek 73 képviselői helye – s így meglesz a haladónak nevezett tábor többsége  a 290 tagú parlamentben. A keményvonalasok az első fordulóban 68 mandátumhoz jutottak, az előző medzsliszben még 112 képviselőjük ült. (Néhány tucat hely sorsa még nem dőlt el, ezekről az áprilisi második fordulóban voksolnak.)

Rohani elnök a szavazóurnánál
Rohani elnök a szavazóurnánál
Reuters

Még nagyobb a fordulat a klérus képviselőiből választott 88 tagú Szakértők Tanácsában, ahol Rohaninak és szövetségesének, Ali Akbar Rafszandzsani volt elnöknek máris 53 híve ül. Rohani és Rafszandzsani is bejutott a legfőbb vallási vezetőt ellenőrző testületbe, ahonnan kiestek a legkonzervatívabb főpapok. Például Mohamed-Taki Meszbah-Jazdi ajatollah, aki a reformerek gondolatait az AIDS-betegséghez hasonlította.

A politikai ellenzék képviselői közül többen börtönben vannak, a képviselőjelölteket szelektálják, ám eközben a választások tisztának mondhatók, csalásokról nem érkeznek hírek. A kampány a társadalmat foglalkoztató kérdésekről szólt – mutatott rá az ellentmondásokra Ablaka Gergely, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának oktatója. Mint a Népszabadságnak elmondta, komolyabb választási csalás utoljára a 2009-es elnökválasztáskor volt. Az ellenzéki jelöltek azóta is házi őrizetben vannak. Az sem igaz – állítja –, hogy Irán a klérus uralta sajátos pártállam lenne. Az egyházi rend tarka, éles véleménykülönbségek szabdalják.

A reformerek most ügyesebben politizáltak, kötöttek alkukat: listáikon több korábbi titkosszolgálati minisztert indítottak. Ablaka szerint az új összetételű medzslisz megkönnyítheti Hasszán Rohani államfő politizálását, hiszen a nemzetközi szerződéseket, az enyhítéseket hozó törvényeket a parlament fogadja el. A politikai fordulat jelzés, hogy az iráni társadalom kívánja a nyitást, ezért erősítette meg Rohani vonalát. Az irániak azt szeretnék, hogy ne kezeljék őket „pária országként”, hogy útlevelük ne keltsen gyanút, ha külföldre mennek. Irán gazdasági nyitást akar, és fejleszteni kívánja az idegenforgalmat. Ma már a teheráni reptéren, érkezéskor is lehet harmincnapos vízumot kapni, nem kell meghívólevél, mint korábban – derült ki a kutató szavaiból.

Rohani lehet a következő vezető?

A mostani elnök esélyes lehet arra, hogy a betegeskedő Ali Hamenei utódjának válassza a Szakértők Tanácsa – írja a washingtoni Közel-Kelet Intézet honlapján Mohammad Ayatollahi Tabaar amerikai egyetemi oktató. Hamenei is köztársasági elnök volt, amikor a rendszeralapító Ruhollah Khomeini ajatollah meghalt. Rohanit most beválasztották a Szakértők Tanácsába, amivel bizonyította népszerűségét, megerősítette a bázisát.

Irán külpolitikáját a 78 éves legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah határozza meg. Az ő irányvonala szerint nem fogják ejteni az eddig bőkezűen támogatott szír államfőt, Bassár el-Aszadot, s a regionális hatalmi pozícióra törekvő politikájukon sem készülnek módosítani. A teheráni vezetés azonban tudja, hogy a nyitás nem lehetséges, ha nem rendezik viszonyukat az Egyesült Államokkal – mondta végül Ablaka Gergely Irán-kutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.