Elérte a bosszú az ausztrál miniszterelnököt

Julia Gillard 2010-ben belső puccsal jutott hatalomra, most riválisa belső puccsa állította fel a pártelnöki székből.

Ausztrália első női miniszterelnökén, a kisebbségben kormányzó Munkáspárt vezetőjén elődje, Kevin Rudd állt bosszút, miután a hívei által kikényszerített belső bizalmi szavazáson az utódja és korábbi helyettese nem kapott többséget. Gillardnak 45 munkáspárti politikus szavazott bizalmat, Rudd 57 támogató voksot kapott a pártelnöki tisztségért indított harcban.

Julia Gillard emailjeit egy hónapon át szemlézhették a hackerek
Australia's Prime Minister Julia Gillard speaks at a news conference in Melbourne August 22, 2010. Australia's two major parties began wooing independent lawmakers Sunday after an inconclusive election left the nation facing its first hung parliament since 1940, the worst possible outcome for markets. REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Az 51 éves Gillard veresége után közölte, tartja magát korábbi ígéretéhez, s távozik a szövetségi törvényhozásból. – A következő választáson nem fogok indulni. Abban viszont biztos vagyok, hogy az utánam következő nőknek könnyebb dolguk lesz – idézte a BBC a jogász végzettségű politikust. Ausztráliában szeptemberben esedékes a következő parlamenti választás, bár megfigyelők a mostani viharos események nyomán nem zárják ki, hogy az időpontot előbbre hozzák.

Ausztrália gazdasági mutatói ugyan kedvezőek, s Gillard az elmúlt három évben jelentősen növelte a közoktatási kiadásokat, pártja népszerűsége mégis egyre csökkent. Ennek oka a Munkáspárt mély megosztottságában keresendő. Rudd nem nyugodott bele a 2010 júniusi puccsba, ott fúrta utódját, ahol csak tudta. Három hónappal ezelőtt Gillard még el tudott hárítani egy belső bizalmi szavazást, de az újabb – és még katasztrofálisabb – közvélemény-kutatások nyomán már nem térhetett ki az erőpróba elől. Sorsát az döntötte el, hogy a Munkáspárt befolyásos képviselői a népszerű Rudd mellett álltak ki. Arra hivatkoztak, hogy a küszöbön álló választáson az 55 éves exdiplomatával az élen nagyobb eséllyel vehetik fel a harcot a felmérésekben toronymagasan vezető konzervatívokkal. Többen ezt megkérdőjelezik, mivel a vezetőváltással nem értek véget a pártot szétszabdaló hatalmi harcok.

Rudd csak a pártelnöki posztot veszi át, ahhoz, hogy a kabinet élén is leváltsa Gillardot, további lépések szükségesek. A kormány több tagja közölte távozását. Közöttük van az ifjúsági és oktatási tárcát irányító Peter Garrett, a környezetvédő aktivistát a 2002-ben feloszlott világhírű ausztrál rockbanda, a Midnight Oil frontembereként ismeri a világ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.