Élénk a szavazókedv Horvátországban

A horvát országos választási bizottság adatai szerint vasárnap délig többen mentek el szavazni, mint az előző, négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon.
Délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosult polgárok 21,55 százaléka járult az urnákhoz. 2011-ben 11 óráig ugyanez az arány 16,4 százalék volt.

A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés, de kisebb szabálysértésekről érkeztek hírek.

Az MTI úgy tapasztalta, hogy a reggeli órákban nem volt tumultus a szavazóhelyeken. A fővárosban fennakadások nélkül lehetett közlekedni.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a csaknem 3,8 millió választópolgárt, hogy leadja szavazatát.
Zoran Milanovic távozó miniszterelnök voksának leadása után arra kérte az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Azt hangoztatta, hogy az utóbbi négy év legfontosabb választásáról van szó, az összes többi előtte "csak játék volt".

Tomislav Karamarko, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke úgy nyilatkozott, hogy derűlátó a választások kimenetelét illetően és biztos benne, hogy nagy lesz a részvételi arány.

A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le szavazataikat az állampolgárok. Külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben, a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Németországban. Horvátországon kívül 48 országban lehet az urnák elé járulni. A választásokat 13 ezer megfigyelő követi figyelemmel.

Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda. A preferenciális listás szavazás miatt, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel rangsorolhatják, a voksok feldolgozása elhúzódik és éjfél körül is várhatóan még csak 80 százalékos lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.