Elengedték Mubarakot

Az egyiptomi exállamfőt helikopter vitte el a kairói Tora börtönből. A hadsereg házi őrizetébe kerül.

Csütörtökön távozhatott a börtönből Hoszni Mubarak, a tavalyelőtti forradalomban megbuktatott egyiptomi exállamfő, aki ellen az ügyészek a múlt héten ejtették a korrupció vádját. A 85 éves politikust helikopter vitte el a kairói Tora börtönből egy katonai kórházba. Nemsokára várhatóan a hadsereg házi őrizetébe kerül.

Bár korrupció miatt végül nem vonják felelősségre, Mubarakra vár még egy per, amelyben azzal vádolják, hogy a tavalyelőtti forradalom alatt tömegbe lövetésre adott parancsot. Ezért tavaly júniusban életfogytiglanra ítélték, ám a fellebbezése után az igazságügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a pert újra kell tárgyalni.

A hadsereg tegnap este tett bejelentést arról, hogy Mubarakot házi őrizet alá helyezik. Ezzel a tábornokok valószínűleg előre menekülnek, elkerülendő a felzúdulást, amelyhez az államfő elengedéséről szóló döntés vezetett. A házi őrizet egyébként azt jelenti, hogy Mubarak ugyanúgy végzi, mint utódja, Mohamed Murszi, akire a július 3-án végrehajtott puccs óta szintén a katonák vigyáznak.

Miközben Mubarak helikopteren elhagyta a börtönt, hívei Kairó külvárosában ünnepeltek
Supporters of former president Hosni Mubarak hold his poster to celebrate his release in front of the main gate of Tora prison on the outskirts of Cairo August 22, 2013. REUTERS/Youssef Boudlal (EGYPT - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.