Elengedték, majd újra őrizetbe vették az iszlám elhagyásáért terhesen halálra ítélt nőt

A szudáni Meriam Ibrahim hétfőn nyerte vissza a szabadságát , de ma negyven ügynök ment érte a a kartúmi repülőtérre. A férjével és két gyermekével együtt vitték be újra.

A nemzetközi felhördülés miatt hétfőn szabadon engedték, kedden viszont újra őrizetbe vették Szudánban azt a nőt, akit hitehagyás miatt terhesen halálra ítélt a kelet-afrikai ország igazságszolgáltatása. Meriam Ibrahim a férjével és két gyermekével a járatára várt a kartúmi repülőtéren, amikor érte ment a szudáni belbiztonsági szolgálat negyven embere, és az egész családot bevitte. Ibrahim férjét, az amerikai állampolgár Daniel Wanit a CNN telefonon el tudta érni, de ő csak annyit mondott, hogy a belbiztonsági szolgálat kartúmi főhadiszállásán várnak a kihallgatásra, más részletet nem árult el. Nem tudtak az őrizetbe vétel okáról Ibrahim jogi képviselői sem, akik eredetileg szóltak az amerikai hírtelevíziónak, mígnem az amerikai külügyminisztérium délutáni közlése szerint végül Ibrahimot és a családját a belbiztonságiak is elengedték. A néhány órás kihallgatáson állítólag az utazási papírjaikról kérdezték őket.

Ibrahimot néhány hete vették őrizetbe. Az egyik bátyja jelentette fel, akinek nem tetszett, hogy a 27 éves húga egy keresztény férfihoz ment feleségül. Ibrahimot a szudáni hatóságok először csak figyelmeztették, hogy térjen át az iszlámra, mert a helyi törvények szerint akinek az apja muzulmán – mint az övé – annak automatikusan a muzulmán hit szerint kell élnie. Ibrahim ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogy még nagyon kicsi, hatéves volt, amikor az apja elhagyta a a családot, ő pedig soha nem is volt muzulmán, etióp ortodoxnak nevelték. Ezután hitehagyás miatt halálra ítélték.

Hogy Ibrahim bátyjának miért most jutott eszébe a feljelentés, az nem világos, a húga ugyanis még három éve, 2011-ben házasodott össze Wanival. Van egy húsz hónapos kisfiuk, Martin, és egy kislányuk, Maya is, akinek Ibrahim most májusban, a börtönben adott életet. Kedden az Egyesült Államokba akartak repülni Kartúmból, több üzleti érdekeltségüket – köztük egy fodrászszalont és farmot – is hátrahagyva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.