Elengedték a mumbai terror értelmi szerzőjét

Zakiur Rehman Lakvi Pakisztánban töltötte a büntetését a 164 halálos áldozatot követelő 2008-as merénylet miatt. India élesen tiltakozik.
Pénteken visszanyerte a szabadságát, Zakiur Rehman Lakvi, a Lasker-e-Taiba nevű pakisztáni terrorszervezet vezetője, aki a 2008-as mumbai terror értelmi szerzőjeként ült börtönben. Lakvit Ravalpindiben engedték el, egy hónappal azután, hogy letett egy háromezer dolláros óvadékot.

A mumbai terror három napja, 2008. november 26-29. között a Laskar-e-Taibához tartozó terroristák 164 embert öltek és 308-at sebesítettek meg a nagyváros előre kijelölt pontjain végrehajtott támadásokba, többek között a Taj Mahal és az Oberoi Trident szállodában, a Chábád Lubavics helyi közösségi központjában és egy népszerű kávézóban. Lakvi egyike volt annak a 12 embernek, akit Pakisztánban 2008. december 8-án letartóztattak a merénylet miatt. Azt, hogy a terror értelmi szerzője ő lehet, a pakisztáni hatóságok is elismerték, de soha nem emeltek vádat ellene, a ravalpindi börtöni őrizet pedig finoman szólva nem volt szigorú, Lakvi legalábbis végig tarthatott magánál mobiltelefont és fogadhatta a társait. Azután, hogy helyi idő szerint péntek reggel elengedték, India már élesen tiltakozott. A pakisztáni hatóságok lépésének – írja a BBC – borítékolhatóan lesznek diplomáciai következményei.

A 2008-as merénylet végrehajtói közül egyetlen terroristát, a 21 éves Adzsmal Kaszabot fogtak el élve. Kaszab a vallomásában elismerte, hogy ő és a társai a Laskar-e-Taiba nevében támadtak, és megpendítette, hogy a merénylet előkészítésében a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI is szerepet vállalt.

Kaszabot az ühgyben eljáró bíróság 2010. május 6-án az ellene felhozott mind a 86 vádpontban bűnösnek találta és halálra ítélte. 2012. november 21-én felakasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.