Elengedik Mubarakot

A tavalyelőtt megbuktatott egyiptomi exállamfő 48 órán belül visszanyerheti a szabadságát, miután az ügyészség tisztázta a korrupció vádja alól.

Váratlan fordulat, és az amúgy is pattanásig feszült hangulatban olajat önt a tűzre, de úgy tűnik, Egyiptomban 48 órán belül elengedik Hoszni Mubarak volt államfőt, akinek a rezsimjét 2011-ben buktatta meg a közel-keleti országot is elérő arab tavasz. Mubarak elengedéséről hétfőn az exállamfő ügyvédje, Fareed el-Deeb tett bejelentést. Az ügyvéd szerint mivel Mubarak ellen az ügyészség ejtette a korrupció vádját, a 85 éves politikus két napon belül már szabadulhat is. Mubarak elengedése nem azt jelenti, hogy az exállamfő végleg megússza a felelősségre vonást, csak azt, hogy lejárt az a kétéves határidő, ameddig Egyiptomban ítélet nélkül őrizetben lehet tartani valakit.

Mubarak hordágyon, ketrecben hallgatta végig az első pert
Former Egyptian President Hosni Mubarak is seen in the courtroom for his trial at the Police Academy in Cairo in this still image taken from video August 3, 2011. Mubarak, on trial for conspiring to kill protesters, was wheeled into a courtroom cage in a hospital bed on Wednesday -- an image that sends a chilling message to other Arab autocrats facing popular uprisings. REUTERS/Egypt TV via Reuters TV (EGYPT - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY HEADSHOT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. EGYPT OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN EGYPT

Miután tavalyelőtt áprilisban elfogták, Mubarak ellen korrupció és amiatt emeltek vádat, hogy a forradalom kitörése után parancsot adott a katonáknak, lőjenek a távozását követelő tömegbe. Tavaly még nagyon nem úgy nézett ki a dolog, hogy az exállamfő valaha is kijöhet a börtönből. A tömegbe lövetés miatt indított perben Mubarakot ugyanis bűnösnek találták, és 2012 júniusában életfogytiglanra ítélték. Fellebbezett az ítélet ellen, ami olyan jól sikerült, hogy a hatóságok úgy döntöttek, az egész pert újra kell tárgyalni. Ha igaz, amit most az ügyvédje állít, Mubarak ebben a perben már szabad emberként áll a törvény elé. Ami a korrupciót illeti, őt most, a két fiát, Gamalt és Alaát viszont már tavaly felmentették a vád alól.

A 2011-es forradalomnak Egyiptomban 850 halálos áldozata volt – körülbelül annyi, amennyit most hivatalosan összeszámoltak az elmúlt pár nap erőszakhulláma után. Szerdán a hadsereg ígéretéhez híven rohamot indított azok ellen a konzervatív iszlamista tüntetők ellen, akik Mubarak utódának, a szabadon választott Mohamed Murzsinak a visszatéréséért tüntettek. Murszit Abdel Fattah al-Sziszi tábornok, védelmi miniszter július 3-án puccsal távolította el a hatalomból, miután az áruhiány és a párbeszédképtelenség miatt országszerte több millió tüntető követelte az elnök lemondását. A politikus azóta a hadsereg őrizetében van, az ő és a mögötte álló szervezet, a Muzulmán Testvériség hívei azonban az öt nappal ezelőtti vérfürdő ellenére nap mint nap újra tüntetnek érte.

Az erőszak egyébként nem csak a nagyvárosokban – Kairóban és Alexandriában – tombol, hanem a Sínai-félszigeten, ahol a hadsereg pár hete újra offenzívát indított a szélsőséges iszlamisták ellen. Hétfőn a rafahi határátkelőtől nem messze huszonöt rendőrt csaltak csapdába és végeztek ki hidegvérrel katona-egyenruhába bújt szélsőségesek, akik először megállították a rendőröket szállító buszt, igazoltatásra mindenkit leparancsoltak róla, majd sorba állították és lelőtték az áldozataikat.

A Sínai-félsziget régóta az egyiptomi iszlamisták kedvenc búvóhelye. Innen fenyegetik azt a szomszéd Izraelt is, ahol támadásveszély miatt a hatóságok másfél hete egy időre lezárták miattuk az eilati repülőteret.

Hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva a New York Times arról írt, hogy az Obama-admiisztáció megtette az első lépéseket azért, hogy visszatartsa az Egyiptomnak szánt gazdasági segélyt, az ennek a jelentőségét jóval felülmúló katonai támogatást azonban nem vonja meg a közel-keleti országtól. A lapnak névtelenül nyilatkozó tisztségviselők szerint az amerikai külügyminisztérium felfüggesztette az egyiptomi kormány közvetlen részvételével megvalósuló gazdasági programok finanszírozását. Ennek oka, hogy a diplomáciai tárca aggódik, hogy a hadsereg által felállított ideiglenes kairói vezetés megsérthette azokat a kongresszusi előírásokat, amelyek azokra az országokra vonatkoznak, amelyekben államcsínyt hajtottak végre. Bár az Obama-adminisztráció hivatalosan nem minősítette puccsnak a hatalomátvételt, a külügyminisztérium által kezelt külföldi segélyekre sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a katonai támogatásra. Egyiptom az ezévi 1,3 milliárd dolláros katonai segélykeretéből 585 millió dollárt még nem kapott meg. Arról, hogy Egyiptom lehívhatja-e majd az említett összeget, a szabadságáról vasárnap éjjel hazatért elnök fog majd dönteni. Ami a figyelmeztetéseket illeti, Washington már jól áll: hétfőn Chuck Hagel védelmi miniszter szóltotta fel az egyiptomi hadsereget arra, hogy vessen éget az erőszaknak és a szerdán életbe léptetett rendkívüli állapotnak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.