Érik az éhséglázadás Venezuelában

Az ellenzék felhívására több ezren tüntettek Venezuelában Nicolás Maduro elnök és kormánya ellen a boltok akadozó élelmiszer-ellátása és az elszaladó infláció miatt.
A demonstrálók a venezuelai ellenzéki szövetség, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) felhívására vonultak a főváros, Caracas utcáira szombaton.

Eközben az elnök megismételte korábbi véleményét, miszerint az országban gazdasági háború zajlik. Azzal vádolt meg vállalatokat, hogy ártani akarnak a népnek, és rejtegetik az élelmet.

Henrique Capriles, az ellenzék vezéralakja ezzel szemben Nicolás Madurót tette felelőssé a kialakult helyzetért. Egy másik ellenzéki politikus, María Corina Machado volt képviselő úgy vélekedett, hogy a kormány a végnapjait éli. "Maduro maga a káosz" - mondta a tüntetésen.

A venezuelai gazdaság recesszióban van, és hónapok óta küzd a kőolaj egyre csökkenő árának hatásai ellen. A dél-amerikai állam devizabevételeinek 90 százaléka az olajkereskedelemből származik. Az országban tavaly 60 százalék feletti volt az infláció, a venezuelaiak év eleje óta arra kényszerülnek, hogy sorba álljanak a szupermarketek előtt, hogy hozzájussanak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a liszt.

Hiánycikk több higiéniás termék, többek közt a babapelenka is. Sok terméket hetek óta nem lehet kapni, a boltok polcai üresek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.