Elégedett első száz napjával Fico

A szlovákiai magyar politikai vezetők inkább aggodalmaikat fejezték ki.

– Az előrehozott választásokat követően súlyos társadalmi és gazdasági gondokat örököltünk Iveta Radicová kormányától. Tetézte bajainkat a külhoni gazdasági és pénzügyi válság, továbbá az euróövezet számos súlyos problémája. Ilyen körülmények között különösen kiemelkedő eredménynek tartom, hogy sikerült társadalmi békét teremtenünk, s meghoztuk azokat a döntéseket, amelyek révén egyensúlyt teremtünk államháztartásunkban. Intézkedéseink alapja az volt, hogy a tehetősebbek vállaljanak szolidaritást a középtrétegekkel és a szociálisan gyengékkel. Ennek köszönhetően a lakosság 88 százalékát az októbertől, illetve a jövő év elejétől életbe lépő változások egyáltalán nem érintik – hangsúlyozta Robert Fico szlovák kormányfő, kabinetje első száz napját értékelve.

Miroslav Kusy szerint Robert Fico egyelőre nem élt vissza azzal, hogy kényelmes parlamenti többsége van. Igyekszik minél szélesebb körű párbeszédet folytatni. Párját ritkító módon még az ellenzéki pártokat is felszólította, hogy tegyenek javaslatokat az ország gazdasági gondjainak megoldása érdekében. – Ezzel nemcsak a kormányzás felelősségét osztotta meg, hanem a megszorító intézkedések miatt várható elégedetlenséget másokra is hárította. Taktikájának sikerét igazolja, hogy a kormányfő és az általa vezetett Smer-SD támogatottsága a márciusi előrehozott választások óta nem csökkent. Továbbra is toronymagasan vezetik a népszerűségi listákat – mutatott rá az ismert szlovák szociológus.

Martin M. Simecka neves szlovák publicista az eddigi leglényegesebb változásnak azt tartja, hogy a Fico-kabinet egyelőre kerüli a nacionalista retorikát. Nem folyamodik erőfitogtatáshoz, még csak erős szavakat sem használ a szlovákiai magyar nemzeti közösséggel és Magyarországgal szemben.

Érdeklődésünkre Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke kifejtette: "Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy meddig tart az egypárti kormány, a jelentős parlamenti többség konszenzuskereső igyekezete. Aggodalomra ad okot a szlovák köztévé és -rádió vezérigazgatójának indokolatlan leváltása, továbbá a magánnyugdíjpénztárakba befizethető összegek radikális csökkentése. A kormánypárti nyilatkozatokkal ellentétben a tervezett megszorító intézkedések egy része csaknem minden polgárt kedvezőtlenül érint, hiszen például a bankadó miatt már most növekedtek a pénzügyi intézetek szolgáltatásának díjai – szögezte le a Híd-Most párt elnöke, rossz lépésnek nevezve az emberi jogi és kisebbségügyi kormányalelnöki poszt és hivatal megszüntetését. – Bizonyos korrekciót jelenthet a kisebbségügyi kormánybiztosi tisztség létrehozása, de ezt majd csak a következő hónapok döntik el, hogy milyen mozgástere és politikai súlya lesz A. Nagy Lászlónak és a hivatalának – tette hozzá Bugár.

Berényi József úgy véli, hogy csupán Fico retorikája változott meg, nemzetállami szemléletét továbbra sem adta fel. – Hatalomra jutását követően megígérte, hogy kormánya megőrzi a szlovákiai magyarság szerzett jogait, ám az adott szavát a kormányalelnöki tisztség megszüntetésével máris megszegte. A továbbiakban pedig a révkomáromi Selye János Egyetem főiskolává való lefokozását tervezik, amellyel anyanyelvi művelődésünk lehetőségeit kurtítanák – mutatott rá a Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

 

 

Robert Fico
Robert, Fico,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.