Elege lett az Egyesült Államoknak

Irak elutasította Bagdad az Egyesült Államok katonai segítségét az Iszlám Állam (IS) elleni műveletben. A törökök kivonni kényszerültek kontingensük egy részét, s nehezen halad Ramadi visszafoglalása is.
Még mindig tartja a Bagdadtól jó 110 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi központját az Iszlám Állam (IS) ötszáz dzsihadistája. A várost a bagdadi kormánycsapatok, a hozzájuk csatlakozott síita különítményesek és iráni „önkéntesek" ostromolják – eddig sikertelenül. Lassan és nehézkesen folyik az IS kiszorítása Észak-Irakból.

A megfeneklett helyzetből elege van az Egyesült Államoknak. Ashton Carter védelmi miniszter nemrég a washingtoni Kongresszusban meglebegtette, hogy érdemes lenne nagyobb számban újra bevetni amerikai csapatokat a harcokba. A héten Carter Bagdadban járt, ahol elővezette a javaslatot, amely értelmében az IS elleni szárazföldi offenzívát amerikai Apache (Apacs) harci helikopterekkel támogatnák. Ezenkívül amerikai különleges egységeket vetnének be kiképző-támogató feladatokkal.

Magad uram, ha rakétád nincsen. Iraki kormánykatona Ramadinál az Iszlám Állam által házilag fabrikált lövedékkel
Magad uram, ha rakétád nincsen. Iraki kormánykatona Ramadinál az Iszlám Állam által házilag fabrikált lövedékkel
Ahmad Al-Rubaye / AFP

Eddig a katonai szakértők hadosztályokat segítettek – a jövőben már a dandárokhoz delegálnák őket, akik bizonnyal részt vennének a harcokban is. Carter javaslatára Haider al-Abadi iraki kormányfő nem válaszolt, amit visszautasításként lehet értelmezni.
Pedig az Obama-adminisztráció több gesztust is tett a síita kormánynak. Erőteljes nyomást gyakoroltak Törökországra, hogy vonja vissza Moszul közeléből létszám feletti csapatait. A törökök Basika város közelében táboroztak, ahol a kurd autonómia pesmerga harco­sait, illetve szunnita önkénteseket készítettek fel az IS elleni bevetésre.

Jól tájékozott elemzők azonban azt feltételezték, hogy a törökök esetleg megpróbálkoznak vele, hogy kiverjék a milliós Moszulból az IS-t. Ez viszont nem lenne Bagdad ínyére. Annyira zavarja őket a török jelenlét, hogy az Arab Ligához fordultak az ügyben. Időközben a basikai tábort támadás érte: több török kiképző megsérült és számos szunnita meghalt. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök sietve kijelentette, hogy a támadás – ami az ankarai kormánynak jól jött volna – igazolja a török katonai jelenlétet. Több megfigyelő ugyanis feltételezi, hogy nem is annyira az IS zavarja őket a térségben, mint a szeparatista Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái, akik ismét támadnak török földön is, miután a különböző békepróbálkozások rendre csődbe mentek.

Az iraki kormányzat nem sieti el az IS elleni műveleteket. A dzsihadisták sikereiket ugyanis főleg annak köszönhették, hogy Bagdad elidegenítette az észak-iraki tartományok szunnita lakosait. Az ameri­kaiak által kiképzett és fizetett szunnita törzsi milíciákat lefegyverezték, a harcosokat bebörtönözték. Most próbálkoznak a törzsi fegyveres erők újraélesztésével. A kérdés az, megtarthatja-e Bagdad a síita kormánnyal szemben bizalmatlan körzetet.

A The Wall Street Journal korábban megírta, hogy Tikrit visszafoglalásában fontos szerepük volt az újjászervezett törzsi csapatoknak. Ott vannak Ramadi ostrománál is. A tekintélyes lap riporterének törzsi vezetők eközben panaszkodnak, hogy ők – ellentétben a síita különítményekkel – „a szovjet korból maradt magyar fegyvereket kapnak. A nekik kiosztott M–16-os és AK–47-es gépkarabélyok elmaradnak az IS nagyobb erejű és lőtávolságú fegyvereitől. Az IS nagy tűzerővel lő ránk, mi meg ülünk, várjuk, hogy közelebb jöjjenek, hogy visszalőhessünk."

A törzsi vezetők a kormány szunnitaellenes érzelmeivel magyarázzák az állapotokat. Az iraki fejlemények arra utalnak, hogy több térségi szereplő is szeretné mielőbb felszámolni az IS-t. Katonai erő van hozzá, de olyan nagyok az IS ellenségei közötti ellentétek, hogy ez komolyan akadályozza a művelet eredményességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.