Utolsó roham Elefántcsontparton

A nemzetközi közösség által legitimnek tartott elnök, Alassane Ouattara egységei támadást indítottak az abidjani elnöki palotában rejtőzködő Laurent Gbagbo bunkere ellen.

A hatalmához ragaszkodó korábbi államfő már hétfő óta intenzív tárgyalásokat folytatott az ENSZ-szel a megadási feltételekről; riválisa az emiatt tartott kedd esti tűzszünetet megunva döntött a támadás mellett. „Laurent Gbagót kifüstöljük a lyukából és átadjuk a valódi elnöknek – mondta bizakodóan Sidiki Konate, Guillaume Soro elefántcsontparti miniszterelnök szóvivője. Gbagbo és családja a hozzá hű katonák gyűrűjében, az elnöki rezidencia bunkerében keresett menedéket a napok óta tartó harcok elől. Alassane Ouattara egységei állítólag már be is hatoltak a teljesen körülvett épületbe, amelyből robbanások és fegyvertűz zaja hallatszik.

Parancsuk szerint az akcióval megbízott katonák nem sérthetik meg Gbagbo testi épségét. A korábbi elnök a szavazatok 46 százalékának megszerzésével szorult a második helyre a tavaly novemberi elnökválasztáson; esetleges meggyilkolása valószínűleg hosszú polgárháborúba süllyesztené országot. az nem világos, hányan harcolnak még Gbago oldalán, katonáinak nagy része ugyanis az elmúlt hónapokban már letette a fegyvert és átállt Ouattarához.

Ouattara elnökválasztási győzelmét tavaly novemberben az ENSZ is szentesítette; az ezzel elégedetlen Gbagbo a helyi alkotmánybíróságon támadta meg az eredményt, és megtagadta bársonyszéke átadását. Hónapokig tartó politikai huzavona és több száz halottal járó, etnikai villongások után Ouattara hadserege múlt héten indított elsöprő offenzívát az ország északi részéből, amelynek csak az abidjani elnöki rezidencia tudott kis időre megállítani.

Soldiers loyal to Ivory Coast presidential claimant Alassane Ouattara ride a vehicle through the main city Abidjan April 6, 2011. Forces loyal to Ouattara on Wednesday stormed the residence of incumbent leader Laurent Gbagbo who has refused to cede p
Soldiers loyal to Ivory Coast presidential claimant Alassane Ouattara ride a vehicle through the main city Abidjan April 6, 2011. Forces loyal to Ouattara on Wednesday stormed the residence of incumbent leader Laurent Gbagbo who has refused to cede power, a spokesman for Ouattara forces told Reuters, but they have been ordered not to kill Gbagbo. REUTERS/Emmanuel Braun (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST CONFLICT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.