Elefántcsontpart: az ENSZ támadta a bukott elnököt

Az ENSZ és a francia Licorne expedíciós erő összesen három helikoptere Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart volt elnöke csapatainak nehézfegyverzetét támadta vasárnap Abidjanban, az elnöki rezidencián - közölte a világszervezet szóvivője.

Gbagbo szóvivője, Ahoua Don Mello este azt közölte telefonon a Reuters hírügynökséggel, hogy az ENSZ- és francia rakéták "részben lerombolták" a rezidenciát, s a helikopterek továbbra is lövik azt. "Sűrű füst száll föl belőle, de egyéb részletet nem tudunk a károkról" - mondta a szóvivő, aki nem volt hajlandó közölni, hogy Gbagbo a rezidencián tartózkodik-e.

Helyi lakosok szerint a tavaly novemberi választásokon alulmaradt, de a hatalomhoz ragaszkodó exelnök egy bunkerben húzódott meg a rezidencián belül.

Az ENSZ képviselője, Hamadoun Touré szerint néhány napig szüneteltették a helikopteres akciókat, hogy kielemezzék a helyzetet. Azonban maradtak még nehézfegyverek, amelyeket a lakosság és az ENSZ képviselői ellen vetnek be, ezért felújították a harci helikopterek bevetéseit e fegyverzet semlegesítésére.

Előző nap, szombat este nehézfegyverekkel lőtték az ország gazdasági fővárosában, Abidjanban azt a szállodát, ahol Alassane Ouattara megválasztott elnök hivatala működik. Gbagbo tagadta, hogy az ő katonái támadták volna a Golf hotelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.