Eldurvult a venezuelai válság, már sör sincs

A súlyos élelmiszer-, gyógyszerhiány és folyamatos áramkimaradások után a venezuelaiaknak a sörről is le kellett mondaniuk. Pénteken a dél-amerikai ország legnagyobb sörgyártója bejelentette, hogy a külföldi alapanyagok hiánya miatt leállítja a termelést.

A Empresas Polar összesen négy üzemet működtetett Venezuelában. Ezekből hármat már néhány nappal ezelőtt bezártak, pénteken pedig úgy döntöttek, az utolsó működő üzemben is leállítják a termelést. A vállalat a helyi sörgyártás 80 százalékáért felel, így az élelmiszerek után hamarosan a sör is lekerülhet a venezuelai boltok polcairól.

Sok más céghez hasonlóan az Empresas Polar is azt a Nicolas Maduro elnök vezette kormányt hibáztatja a kialakult helyzet miatt, amely nem utal megfelelő dollármennyiséget a cégeknek, hogy ki tudják fizetni az importált árukat. A Wall Street Journal emlékeztet, hogy Maduro az olajárak esése miatt korlátozta a dollárhoz való hozzáférést. 2009 óta az olaj ára egészen pontosan az egyharmadára esett vissza.

Fotó: Marco Bello / Reuters

Mindeközben az elnök folyamatosan azzal vádolja az Empresas  Polart és más cégeket is, hogy gazdasági hadjáratot folyatnak a kormány ellen. Maduro azzal fenyegetőzött, hogy a sörgyárakat államosíthatják, ahogy azt korábban több mint 1200 vállalattal meg is tették.

Venezuelában idén három számjegyű az infláció mértéke, és a Nemzetközi Valutaalap is nagyon rossz gazdasági eredményeket jósol az dél-amerikai országnak. Harmincmillió ember küzd az élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, valamint most már az áramkimaradások is állandósultak.

Maduro korábban takarékosságra szólította fel a venezuelaiakat. Ebből szerinte a nők úgy vehetnék ki a részüket, ha nem szárítanának hajat, illetve ritkábban mosakodnának. Az ilyen kijelentések miatt nem meglepő, hogy többen követelik az elnök távozását, amiért már aláírásgyűjtés is indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.