Eldurvult a helyzet Donyecknél

Súlyosbodtak a harcok a kelet-ukrajnai Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivka településnél, ahová a kijevi védelmi minisztérium pénteki közlése szerint két gépesített zászlóaljat vezényeltek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok.
Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban 14 ukrán katona sebesült meg a harcok övezetében, java részük Donyeck környékén.

Péntek délután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének tagjai is tűz alá kerültek a megyeközponttól mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivka közelében – közölte Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője. A megfigyelők közül senki sem sérült meg. Az EBESZ küldöttsége megerősítette azt a kijevi értesülést is, hogy ugyanaznap lelőtték egy megfigyelő drónjukat – pilóta nélküli repülőgépüket – szakadár ellenőrzésű terület fölött. Az incidens az Avgyijivkától mintegy 40 kilométerre északkeletre lévő Horlivka településnél történt.

Eduard Baszurin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője szintén a harcok fokozódásáról számolt be az említett település térségében.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy az utóbbi időben számos alkalommal próbálták a szakadárok kiszorítani Avgyijivka térségéből az ukrán fegyveres erőket. Támadásaikban a minszki egyezmény által tiltott 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket és harckocsikat is bevetettek.

Ezzel szemben Baszurin azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők támadtak rá csütörtök délután az Avgyijivkával átellenben, a frontvonal keleti oldalán lévő jaszinuvatai szakadár útellenőrző posztra. A támadást szavai szerint a népköztársaság erői visszaverték, de három fegyveresük és hat ukrán katona életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.