Elbuktak a szír felkelők a Hezbollahhal szemben

A kormánycsapatok teljesen irányításuk alá vonták a határ mellett fekvő, stratégiai fontosságú Kuszeirt.

A kormánycsapatok teljesen irányításuk alá vonták a határ mellett fekvő, stratégiai fontosságú Kuszeirt. Ezt állítják a szír felkelők, és hírt adott az Aszad-rezsimhez hű csapatok előrenyomulásáról a szír állami tévé is.

A libanoni határtól tíz kilométerre lévő városért az utóbbi két hétben véres harc folyt a felkelők és a kormánypárti csapatok, illetve az utóbbiakat támogató libanoni Hezbollah fegyveresei között. A szír állami tévé híradása szerint az összecsapásokban nagyon sok lázadót (a hivatalos média szóhasználatában „terroristát”) megöltek és elfogtak. A hadsereg jelenleg a barikádokat rombolja, fegyverraktárok és robbanószerkezetek után kutat. A felkelők azt közölték, miután látták, hogy mekkora túlerővel állnak szemben, inkább éjjel visszavonultak, írja a BBC.

Szelim Idrisz, a Szabad Szír Hadsereg tábornoka korábban még azt mondta, a harcosaik készek, hogy a Hezbollah tagjait üldözve a konfliktust átvigyék Libanonba. A síita szervezet szerinte „betört” Szíriába, és Libanon semmit sem tett, hogy ezt megakadályozza.

Oroszország és az USA ma találkozik Genfben, hogy megállapodjanak a nemzetközi konferencia időpontjáról. A szír ellenzék azonban még mindig nem döntötte el, hogy részt vesz-e, és delegációt sem állítottak még fel.

Eközben egyre bizonyosabbá válik, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, habár az még nem világos, hogy melyik fél. Korábban az USA és Nagy-Britannia szellőztette meg, hogy vannak erre vonatkozó bizonyítékaik, tegnap pedig az ENSZ Szíriát vizsgáló bizottságának jelentése állította ugyanezt. Franciaország pedig kijelentette, hogy a szír rezsim már többször is használt szaringázt.

Nagy-Britannia ismét hallatta hangját az ügyben. A brit kormány szóvivője a franciákhoz hasonlóan szintén azt közölte, hogy Szíriából származó, nemrégiben beszerzett élettani minták tanúsága szerint szaringázt vetettek be a szíriai konfliktusban, és nagyon valószínű, hogy a vegyi fegyvereket Bassár el-Aszad elnök kormánya alkalmazta. A kormányszóvivő nem árulta el, hogy milyen élettani mintákat vizsgáltak, de a BBC értesülése szerint vér- és vizeletmintákról van szó.

A brit kormányszóvivő szerint ez rendkívül aggályos, mivel a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény. Az illetékes felszólította Aszadot, hogy haladéktalanul tegye lehetővé az ENSZ vizsgálóbizottságának korlátozás nélküli feltáró tevékenységét Szíriában.

Az ENSZ számításai szerint a szír felkelés 2011. márciusi kezdete óta nyolcvanezren haltak meg, és másfél millióan menekültek el az országból.

A Szabad Szíriai Hadsereg katonái pihennek Aleppóban
Members of the Free Syrian Army talk as they sit with their weapons in a damaged street in Aleppo's Karm al-Jabal district, June 3, 2013. REUTERS/Muzaffar Salman (SYRIA - Tags: CONFLICT POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.