Kormányt buktatott a szélsőjobb

Nincs új a nap alatt: nem sokkal a japán és az izraeli kabinet után a héten a svéd kormány is idő előtt bedobta a törülközőt. A skandináv országban márciusban választhatnak újra a polgárok. A jobbára konszenzusos döntéshozatalra épülő svéd politikában azonban a szociáldemokrata Stefan Löfven kormányának gyors bukása igencsak szokatlannak számít. A négypárti balközép kabinet mindössze két hónapig húzta ki.

Ezzel – egy még inkább kérészéletű formációt leszámítva – negatív rekorder a svéd politikában, mint ahogyan 1958 óta az előre hozott választások ténye is példátlan, emlékeztetnek a hírügynökségek. A bukást a parlamentben a mérleg nyelvét képező szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt provokálta ki, mégpedig azzal, hogy nem támogatta a kormány költségvetési tervét. De a párt jelezte, rábólintana a jobbközép büdzsétervére, ám a mostani ellenzéket is megbuktatja, ha az nem áll a bevándorlás korlátozása mellé.

Stefan Löfven kormányfő (balra) hivatalba lépésekor egyeztet egy képviselővel. Hamar lejárt az ideje
Stefan Löfven kormányfő (balra) hivatalba lépésekor egyeztet egy képviselővel. Hamar lejárt az ideje
Henrik Montgomery / Reuters/TT News Agency

„Nincs több vita, lejárt a beszéd ideje – hangoztatta az 57 éves Löfven. – Nem engedhetem meg, hogy a Svéd Demokraták diktálja a feltételeket. Ez felelőtlenség lenne, és példátlan a svéd történelemben.” Az egykori hegesztőmunkás, majd vasas-szakszervezeti vezető 2012 óta áll a szocdemek élén, most ő is az új választásoktól reméli a kormánykoalíció megerősítését. A Svéd Demokraták azt akarja, hogy 90 százalékkal csökkentsék az országba érkező idegenek arányát. Különösen az ezzel élesen szembeszegülő zöldek kormányzati jelenléte irritálja.

A statisztikák szerint Stockholm 2013-ban a lakosság arányaira vetítve a fejlett államokat tömörítő OECD bármely másik tagországánál több menedékkérőt engedett be. A csaknem tízmilliós királyság mintegy százezer főt fogad be, a négy éve tartó szíriai polgárháború menekültjei például automatikusan megkapják a tartózkodási engedélyt. A Novus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság megosztott: 34 százalék korlátozná a menedékkérők befogadását, 32 százalék a mostani szinten tartaná, 28 százalék pedig még több jövevény előtt nyitna utat.

– A menedékkérelem alapvető emberi jog. Jelenleg 50 millió menekült él a világon. Senkit sem szabad visszaküldeni a háborúba és az üldöztetésbe – nyilatkozta Hanna Löfqvist, a radikális Balpárt szóvivője a svéd sajtónak. A jobbközép eközben vitát sürget a bevándorlásról, mondván: nem szabad átengedni a terepet a szélsőjobboldalnak.

„Ha kategorikusan figyelmen kívül hagyjuk a Svéd Demokraták parlamenti jelenlétét, akkor populista szabadjegyet adunk neki ahelyett, hogy szembeszegülnénk az idegengyűlöletével” – írták képviselők a Dagens Nyheter című napilap pénteki számában. Andreas Johansson Heinö svéd politológus arra hívta fel a figyelmet a Svéd Rádió honlapján, hogy a populistának nevezett norvég Haladás Párttal vagy a dán Néppárttal ellentétben a Svéd Demokraták az újnáci, illetve a fehérek felsőbbrendűségét hirdető mozgalomban gyökerezik.

Svédország nagy előnye, hogy a gazdaság jó formában várja az előre hozott választásokat, bár a korona valamennyit gyengült a kormány bukásának hírére. Az Expressen című napilapban megjelent felmérés szerint a svédek a legnagyobb részben Löfvent és a szélsőjobbos Jimmie Akessont okolják a politikai válságért. Nagy kérdés, mi lesz a konzervatív mérsékeltekkel, miután Fredrik Reinfeldt előző kormányfő még az őszi választási vereséget követően távozott a párt éléről. Eredetileg márciusban akarták megválasztani az utódját, de a pártkongresszust most januárra előre hozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.