Elakadt az alkotmánymódosítás

Bizonytalanná vált Romániában az új alkotmány elfogadása a tervezet kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság elnöke szerint.

A kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Ion Chelaru ezt azután nyilatkozta, hogy a liberális Eugen Nicolaescu bejelentette: pártja kéri a dokumentum újratárgyalását „az alapelvektől”.

Az igényt a „politikai körülmények megváltozásával” indokolta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi tervezet alapjait még akkor fektették le, amikor a régi PNL a PSD-vel együtt kormányozott, és koalíciós pártként bizonyos kompromisszumokra kényszerült. (A liberálisok azóta a Demokrata-liberális Párttal összeolvadva létrehozták az új PNL-t, amelynek jelöltje, Klaus Johannis megnyerte a novemberi elnökválasztást.)

Az alkotmányszövegező bizottság elnöke figyelmeztette kollégáját, hogy az alapelvekhez való visszatérés magát a folyamatot veszélyezteti most, amikor a testület a tervezet véglegesítésére készül. Végül a testület tagjai megállapodtak abban, hogy május 12-én ismét összeülnek, hogy megvitassák, van-e még értelme a bizottság tevékenységének.

A PNL 2014 elején ellenzékbe vonultak, pár nappal azután, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját. Az elmeszelt javaslatok közül több a magyarságnak fontos változtatásokra - a kisebbségi jelképhasználatra, a kulturális autonómia elvére és a hagyományos térségek közigazgatási szerveződésére - vonatkozott. Az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a módosítási javaslatok túlmutatnak az alkotmánymódosítás korlátain, amelyek sértetlenségét a taláros testületnek kell felügyelnie.

A parlament különbizottsága most azon dolgozik, hogy az alkotmánymódosító tervezetet kiigazítsa az alkotmánybíróság 2014. februári határozatának megfelelően.

A dokumentum ezután kerülhet megvitatásra a törvényhozás plénumában. Értelmetlen azonban olyan tervezetet előterjeszteni, amelyet az ellenzék nem támogat, a kormánypártnak ugyanis nincs meg az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többsége. Az elfogadott jogszabályt utólag, népszavazáson a választóknak is el kell fogadniuk.

A referendum érvényességéhez tavaly év végéig 50 százalék plusz egy fő részvételére volt szükség, ma már elég, ha a választójogú polgárok legalább 30 százaléka voksol a népszavazáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.