Eladnák Ceausescu leopárdbőrét

Nagyszabású aukcióra készül egy bukaresti magángaléria azokkal az ajándéktárgyakkal, amelyeket a néhai román diktátor a külföldi útjain kapott. Minden van: szőrme, írótoll, bronz jak Maótól és afrikai leopárdbőr az iráni sahtól, az érdeklődés pedig nagy: Japántól Kanadán át Nagy-Britanniáig rengeteg gyűjtő licitál.

Kiállítással és aukcióval emlékezik meg egy bukaresti galéria Nicolae Ceausescu néhai diktátor születésének 94. évfordulójáról. Bár a tárlat címe, Az aranykor enyhén szólva is homlokegyenest ellentétben áll a nyolcvanas évek román realitásával, azoknak, akik a kommunista idők relikviáit gyűjtik, mégis aranybánya lehet az aukció.

Minden van, ami a mértéktelen, giccsbe hajló propagandáról és a diktátori fényűzésről árulkodik: kalapács alá kerül többek között jónéhány medál, poszter és fénykép. Kétezer euróért a mienk lehet egy 1975-ös japán úton kapott írótoll, potom nyolcszázért pedig az a falikárpit, amellyel egy észak-koreai úton lepték meg a román küldöttséget: ezen Ceausescu és családja szerepel. Az ideológiailag kevésbé terhelt ajándékok között ott egy bronzból készült jakfigura, amelyet Mao Ce-tung személyesen adott át Ceausescunak, illetve több, arany talapzaton álló színezüst galamb és egy afrikai leopárdbőr is az iráni sahtól 1977-ből.

Bár ez utóbbiak kikiáltási áráról nincsenek információk, a bukaresti aukciósház biztosra megy: mivel a Ceausescu-család hátrahagyott vagyontárgyaiból több mint tíz éve nem volt árverés, talán nem meglepő, hogy a relikviák után Japánból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Nagy-Britanniából is érdeklődnek a gyűjtők. Egyikük névtelenséget kért ugyan, de „A plakátok szuperek!” felkiáltással vetette bele magát a licitálásba, és azt mondta, kíváncsi, kik lesznek vetélytársai az „egész korszakot tükröző” tárgyakért folyó versenyben. Ezt hangsúlyozta a galéria vezetője, Mihail Stomff is, aki szerint főleg „történelmi értékről” van szó.

A piacra dobott anyag gerincét egyébként olyan tárgyak alkotják, amelyek egy állami aukción elkeltek, de a bukaresti galéria a gyűjtőktől nemrég visszavásárolta őket. Ugyan a jakfigura és a leopárdbőr – a mostani aukció két „sztárja” – nem tartozik ezek közé, és most kerülnek a műkincspiacra először, a tíz évvel ezelőtti aukción több, Ceausescu és felesége, Elena személyes igényeire szabott sportkocsi is gazdára talált, nem beszélve azokról a pizsamákról, amelyeket új tulajdonosa megvett, majd adományként odaajándékozott egy idősek otthonának. Nicolae és Elena Ceausescut a forradalom győzelme után, 1989. december 25-én egy rögtönítélő bíróság döntése után Tirgovistében azonnal, a helyszínen kivégezték.

Ceausescu és felesége kivégzése egy craiovai magánpark falán.
The scene of the execution of Romania's late Stalinist dictator Nicolae Ceausescu and his wife Elena is painted on a wall in a private park dedicated to the country's communist past near Craiova (250km west of Bucharest) in this November 10 file picture. Many in the impoverished countryside are nostalgic of Ceausescu ahead of Sunday's elections, saying they miss the job security they enjoyed during his time, and are expected to back the ruling socialists, successors of his communist party. TO GO WITH FEATURE BC-ROMANIA-ELECTIONS-DIVIDE. File picture November 10, 2004. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.