Eladja a „Fehér Házat" a First Lady

Enrique Pena Nieto mexikói elnök egy Michoacánban tartott gyűlésen bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza teljes vagyonnyilatkozatát – írják a csütörtöki mexikói lapok. A 2012 óta az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben beiktatott államfő elismeréssel említette, hogy felesége, Angélica Rivera a televízió nyilvánossága előtt mondta el, miből finanszírozta az új házat, holott a törvény nem kötelezte erre.

A mexikói First Lady, aki korábban telenovellák sztárja volt, kedden este főműsoridőben nyilatkozott, miután egy tévés újságíró nagy feltűnést keltő írásában mutatta be az elnöki pár házát. A botrányt az robbantotta ki – a 43 vidéki diák eltűnése, meggyilkolása miatt amúgy is igen feszült belpolitikai légkörben –, hogy a ház felújítása, kibővítése azzal a beruházó csoporttal volt kapcsolatba hozható, amely elnyerte a 3,7 milliárd dolláros tendert a Mexikóváros és Querétaro közötti gyorsvasút építésére. 

A China Railway Construction Corporation a mexikói Grupo Higával társulva adta be a pályázatát, s ez utóbbi céghez tartozó Ingeniería Inmobiliaria del Centro végezte el az eredeti ház mellé vásárolt újabb terület bevonásával az épület kibővítését, amelyet a mexikói sajtó immár csak „Fehér Házként" emleget. A kínos helyzetben Pena Nieto elnök elrendelte a tender megsemmisítését, ami néhány nappal később alighanem kellemetlen perceket okozott neki, amikor Pekingben részt vett az APEC-országok vezetőinek csúcstalálkozóján.

Angélica Rivera a tévés nyilatkozatában most azt mondta, nincs mit titkolnia, egész életében – 15 éves kora óta – dolgozott jobb életkörülményekért. Elismerte, hogy a területvásárlással együtt a ház kibővítése összesen 3,9 millió dollárba került, amelynek egy részét hitelből finanszírozza, eddig 30 százalékát fizette csak ki. Felelevenítette azt is, hogy miután éveken át dolgozott a Televisa adónál, munkája elismeréseként kapta az eredeti házat, ahová 2008-ban költözött be. Ezen felül végkielégítésként 88 millió pesót (kb. 6,5 millió dollár) kapott 2010-ben.

Végül bejelentette, nem akarja, hogy ez az ingatlan ürügyül szolgáljon a családja elleni támadásokhoz, ezért elhatározta, hogy eladja.

Az országban mindeközben az eltűnt diákok miatt szervezett eddigi legnagyobb tömegtüntetés van készülőben. Az áldozatok családtagjai már megérkeztek a fővárosba, de országszerte demonstrációkat tartanak. A kormányt rengeteg kritika érte eddig, amiért lassan halad az ügy, és még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt szeptember 26-án. A bizonyítékok és vallomások arra mutatnak, hogy a tanárképző főiskolára járó fiatalok demonstrálni mentek Igualába, ám az este folyamán rendőrök támadtak rájuk. A lövöldözést követően átadták őket a Guerreros Unidos kartellnek, amelynek tagjai kivégezték, majd elégették a holttesteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.