Él és virul a lockerbie-i merénylő

William Hague brit külügyminiszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy London is elismerte a líbiai ellenzéket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácsot az észak-afrikai ország egyedüli kormányzati testületeként.

Ezzel egyidejűen kiutasították a Kadhafi-rendszer még Londonban dolgozó diplomatáit. Nagy-Britanniát megelőzően mintegy 25 ország, köztük az Egyesült Államok már elismerte a benghazi központtal működő felkelőket. Hague jelezte: a brit kormány fel kívánja szabadítani Moammer Kadhafi és családtagjai zárolt vagyonát, illetve a líbiai olajeladásokból származó összegeket, hogy azt az ellenzék használhassa fel.

A londoni bejelentés azt követően hangzott el, hogy Abdul Elah al-Khatib, az ENSZ küldötte befejezte líbiai látogatását, amelynek során mindkét féllel, tehát a Kadhafi-rendszer és az ellenzék képviselőivel is tárgyalt – a jelek szerint érdemi áttörés nélkül az immár ötödik hónapja tartó összecsapás rendezéséről. Kadhafiék ugyanis bármiféle megállapodás előfeltételeként a bombázások leállítását követelték. Pedig az utóbbi napokban a légicsapásokban részes NATO-országok közül több is felvetette, hogy Kadhafinak nem kellene feltétlenül távoznia Líbiából, elég ha lemond a hatalmáról, amelyet 41 éve gyakorol. Ez a felkínált lehetőség ugyanakkor ellentmond a hágai Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) döntésének, amely letartóztatási parancsot adott ki Kadhafi és két fia ellen is. „Egy politikai megegyezés nem érintheti a jogi kötelezettséget, tehát a bírósági eljárást, igazságot kell szolgáltatni” – közölte szerdán az ICC képviselője.

A Kadhafi-rendszer ellenállásának újabb jeleként a líbiai állami televízió beszámolt egy kedd esti tömeggyűlésről, s mutatott egy tolókocsis, fehér turbános férfit, akiről azt állította, hogy Abdel Baset al-Megrahi. Őt ítélték el Nagy-Britanniában, az 1988-as, a skót Lockerbie felett felrobbant Pan Am gép merénylőjeként. A 270 életet követelő robbantás tettesét 2009-ben egy skót bíróság rákbetegségére hivatkozva szabadon bocsátotta, mondván, maximum csak hónapok vannak hátra az életéből. Al-Meghranit Líbiában hősként fogadták.

Abdel Baset al-Megrahi útban hazafelé. Nemzeti hős lett a haldoklóból
Abdel Basset al-Megrahi walks up the stairs to a waiting jet at Glasgow airport August 20, 2009. The Scottish government decided on Thursday to free Lockerbie bomber Abdel Basset al-Megrahi from prison on compassionate grounds as he is suffering from advanced prostate cancer and he will return home to Libya. Megrahi was sentenced to 27 years in prison in 2001 for his part in blowing up New York-bound Pan Am flight 103 in December 1988, killing 259 people on board and 11 people on the ground in Lockerbie, Scotland. REUTERS/David Moir (BRITAIN CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.