El akarták égetni a lopott Picassót

Az ügyészek szerint a rotterdami műkincslopással gyanúsított román állampolgárok akár el is égették volna a nagy értékű festményeket, csak hogy eltüntessék a nyomokat.

A Bukaresti Törvényszék pénteken tárgyalta a múlt héten letartóztatott három román férfi fellebbezési kérelmét a kedden kiadott 30 napos előzetes letartóztatási parancs ellen. A gyanúsítottak tagadták, hogy közük lenne a műkincslopáshoz. A tárgyaláson a vádhatóság képviselője elmondta, egy lehallgatott telefonbeszélgetésben vetette fel az egyik gyanúsított, hogy el kellene égetni a festményeket.

A korábban Hollandiában élő három román férfit azzal gyanúsítják, hogy tavaly hét nagy értékű festményt (köztük Matisse-, Gaugain-, Picasso- és Monet-festményeket) loptak el a rotterdami Kunsthal múzeumból – köztük Monet-tól a Waterloo-híddal, Matisse Olvasó hölgyével és Picasso Bohócfejével.

A festményeket a Kunsthal megnyitásának 20. évfordulóját ünneplő kiállításról vitték el tavaly október 16-án. Bár a riasztó megszólalt, a három tolvajnak sikerült elmenekülnie. A hét kép összesen több százmillió euróért kelne el a művészeti aukciókon – ha nem kerültek volna azonnal kereskedelmi feketelistára a lopás után. Hollandiában ez volt a legnagyobb műkincslopási ügy azóta, hogy 1991-ben húsz festményt elvittek az amszterdami Van Gogh-múzeumból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.