Ekkora per Nürnberg óta nem volt

Hétfőn Phnompenben megkezdődött az egykori kambodzsai vörös khmer rezsim négy, népirtással vádolt vezetőjének a pere.

Megkezdődött Phnompenben hétfőn az egykori kambodzsai vörös khmer rezsim négy, népirtással vádolt vezetőjének a pere - jelentette be hétfőn a rezsim rémtetteit kivizsgáló, ENSZ által támogatott nemzetközi törvényszék.

Az 1975 és 1979 között hatalmon volt totális diktatúra főideológusa, Nuon Chea, Khieu Samphan volt államfő, Ieng Sary egykori külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith volt szociális miniszter ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat háborús és emberiesség elleni bűnökért, valamint népirtásért. A csütörtökig tartó tárgyalási szakaszt az előzetes meghallgatásoknak, és a perrendtartás meghatározásának szánják.

Hétfőn a négy vádlott mindenféle érzelemnyilvántás nélkül hallgatta végig a per kezdetét jelző bejelentéseket a zsúfolásig telt tárgyalóteremben, csak a sísapkában és melegítőben megjelent Nuon Chea panaszkodott, hogy milyen hideg van, és ezután faképnél hagyta az egybegyűlteket. „Majd visszajövök, amikor a bíróság hajlandó foglalkozni a kéréseimmel” – mondta búcsúzóul a vörös khmer vezér, Pol Pot jobbkeze.

A vádlottak - akik életkora 79 és 85 év között van - első vallomástételére valószínűleg augusztusban kerül sor. A per évekig is eltarthat.

A Kína által pártfogolt, szélsőséges maoista vörös khmerek, miután elűzték a vietnámi háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányzatot, forradalmi ideológiájuk egy agrárutópia nevében terrorrendszert vezettek be, amelyben 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és az emberek nagy részével kényszermunkát végeztettek. A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnámi hadsereg inváziója vetett véget 1979. január 7-én.

A népirtással foglalkozó, kambodzsai és nemzetközi bírákból álló törvényszék, az ECCC 2006-ban jött létre három évvel azután, hogy a Hun Sen - maga is egykori vörös khmer parancsnok - vezette kambodzsai kormány egy évtizedes halogatás után végre megállapodott róla a világszervezettel. Az egyik ügyész, Andrew Cayley az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a II világháborús német náci vezérék elleni nürnbergi per óta nem volt ilyen méretű és összetettségű eljárás a világon.

A bírói testület tavaly nyáron hozta meg első ítéletét a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének Duch néven ismert egykori parancsnoka,  Kaing Guek Eav ügyében. Duch háborús és emberiesség elleni bűnökért kapott eredetileg 35 év börtönbüntetést, ebből 19 évet kell rács mögött töltenie. A lényegében kínzóközpontként működő, S-21 jelű börtönben mintegy 15 ezer embert kínoztak és gyilkoltak meg. A rezsim vezetője Pol Pot a vietnámi invázió után elmenekült, és 1997-ig szabadon is élhetettt. Egy évvel később halt meg.

A jelenlegi kambodzsai kormány kitartóan elutasítja, hogy kiterjesszék az ECCC vizsgálódási lehetőségeinek körét, és ragaszkodik hozzá, hogy a mostani per után ne vonják felelősségre a vörös khmer rezsim további tagjait.

Sísapkában és melegítőben jelent meg Nuon Chea, aki panaszkodott, hogy milyen hideg van, és ezután faképnél hagyta az egybegyűlteket
"Brother Number Two" Nuon Chea (4th L) sits at the Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia (ECCC) on the outskirts of Phnom Penh June 27, 2011. The four most senior surviving members of Cambodia's murderous Khmer Rouge regime went on trial for war crimes on Monday, three decades after its "year zero" revolution marked one of the darkest chapters of the 20th century. REUTERS/Mark Peters/ECCC/Handout (CAMBODIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.